Президентът на Сърбия Александър Вучич ще нареди да се освободят всичките арестувани протестиращи с изключение на лицата, които в събота вечерта нахлуха с моторни триони в държавната телевизия РТС и демонстрантите, които са заплашвали полицаите с ножове.

"Може да протестирате колкото си пожелаете, в това няма нищо нередно, но насилието не е позволено", заяви Вучич, цитиран от Асошиейтед прес. "Всеки, който извършва насилие, ще бъде наказван", добави той.

Напрежението в Сърбия продължава, но без да ескалира както през почивните дни. В понеделник в сръбската столица също имаше протести, но мирни. Този път те бяха заради арестуваните хора при нахлуването в държавната телевизия в събота. Опозицията не изпълни ултиматума да реагира, ако управляващите не пуснат задържаните при атаката на телевизията. Тя предпочета да мирува. Вместо нея на улицата излязоха младежи и представители на гражданския сектор.

Протестните акции в Сърбия започнаха в началото на декември, след като опозиционен деец бе пребит в Крушевац. Вучич е обвиняван, че разпалва насилие, потъпква човешки права и свободата на медиите. Според самия него опозицията е направила голяма грешка с атаката на телевизията и е довела протеста до ескалация.

Ученици и преподаватели от Езиковата гимназия в Белград протестираха вчера близо до централното полицейско управление, като настояваха да се освободи злополучният им съученик Павле Цвеич. Той бе осъден по бързата процедура на 30 дни затвор заради участието си на протестите в неделя сутринта.

Сръбски ученици протестират пред централното полицейско управление в Белград с искане да се освободят задържаните им съученици. Снимка АП / БТА
Осемнайсет души бяха задържани за криминални деяния или нарушаване на обществения ред, като повечето са участвали в нахлуването на сградата на държавната телевизия. 

Опозицията в лицето на партиите "Съюза за Сърбия" и "Народната партия" настояват за предсрочни избори.

Лидерът на втората Вук Йеремич предупреди, че ако президентът не се вслуша в призивите на протестиращите, те ще се радикализират и това може да доведе до гражданско неподчинение.

Вучич обаче остава глух към апелите и се опитва да запази контрол над положението. 

В неделя, след като доби обществено достояние информацията за задържаните натрапници в държавната телевизия, хиляди демонстранти обградиха президентството. Вучич отговори на предизвикателството им, излезе и произнесе реч под бурни освирквания. Той обяви, че "има чиста съвест" и че конституционният ред трябва да бъде запазен.

Вучич добави, че демонстрантите "събориха загражденията и само чакат през коя врата да нахлуят, вероятно си мислят, че имат право да убият някого" и че "не бива да има страх от хулигани, побойници и фашисти като Бошко Обрадович и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич", предаде сръбският вестник "Данас", цитиран от БТА.

Сръбският президент Александър Вучич проведе пресконференция по повод насилствените протести тази неделя. Снимка АП / БТА

Малко по-късно в неделя той публикува снимка в Туитър от президентството как играе на шах с министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович, докато блокадата на зданието все още беше в ход.

Под изображението президентът и лидер на "Сръбската прогресивна партия" написа.

"Кратка почивка в президентството преди следобедните дейности. Сърбия на смелостта и честта винаги побеждава насилниците."

Призивите за оставка продължават вече три месеца. Te бяха предизвикани от нападение срещу опозиционен политик в края на ноември и отначало минаваха под лозунга "Стоп на кървавите ризи". 

Вучич обеща, че няма да отстъпи пред нито едно искане, дори и да излязат "пет милиона" демонстранти. Това накара организаторите на протестите да излязат с нов главен лозунг:

"Един от пет милиона."

Лозунг на протестите за оставката на Вучич - "Един от пет милиона". Снимка АП / БТА

Покрай арестите в края на миналата седмица те придобиха значителни размери. Освен за оставка демонстрантите настояват и за повече свобода на медиите. 

В класацията на "Репортери без граници" Сърбия заема 76-ото място по свобода на словото.