По думите на Симеонов, след индикациите за проблеми в доверието към НАТО през 2016 г., в последните две-три години доверието в НАТО у нас укрепна заедно с доверието в Запада въобще. Като цяло обаче, на Европейския съюз се гледа с много по-добро око, отколкото на НАТО. Стойностите на доверие в Алианса при последното замерване са 38% доверие, срещу 41% недоверие. Това са близки стойности и на фона на доверието в българските институции всъщност са добри. Доказателство за последното е и фактът, че на експериментален въпрос да напусне ли България НАТО, 45% отговарят отрицателно, а 26% - положително.

 

 

Сред младите хора нагласите са синхронни . Една трета от младежите (на възраст между 14 и 29 г.) в България имат доверие в НАТО. Сходно е отношението и към армията. Европейският съюз отново остава институцията, която провокира в най-голяма степен доверие сред младежта у нас.

Данните са от наскоро публикуваното мащабно изследване за младежта у нас по поръчка на фондация „Фридрих Еберт“, проведено от „Галъп интернешънъл“ и анализирано от Института по социология „Иван Хаджийски