Обществената поръчка за машинното гласуване е готова, но ще бъде представена от следващата Централна избирателна комисия. Това заяви днес на отчета на настоящата ЦИК председателката й Ивилина Алексиева-Робинсън. 

"След 1-2 заседания на комисията може да бъде обявена", заяви тя.

Дали времето ще бъде достатъчно за организиране на машинно гласуване не е ясно. На предстоящите на 26 май европейски избори трябва да има машини в до 3000 секции от над 12 000. На последните национални избори настоящата ЦИК провали веднъж обществената поръчка за машинното гласуване, а сега я оставя на наследниците си. Разбира се, част от състава на ЦИК ще остане същият.

Днес комисията направи своя отчет за свършената работа през последните 5 години. Мандатът на настоящата комисия изтича на 21 март, като се очаква в следващите дни да бъде гласуван председател, заместник и секретар на комисията, а президентът Румен Радев да назначи останалите членове.

"Свършихме добра работа", заяви Алексиева-Робинсън. "Дейността на ЦИК е една от най-прозрачните и публични от структурите на държавата.“

Тя се похвали с осигурено видеоизлъчване на заседанията на комисията, нова структура на интернет страницата, публикуване на всички регистри, материали за кампаниите, решения на Комисията и всякакви други документи. Така новата ЦИК има "една добра основа", твърди Алексиева-Робинсън.

В рамките на 5-годишния си мандат (2014-2019) настоящата ЦИК е организирала 5 национални избора, 2 референдума, 119 частични и местни избора, 14 местни референдума. Извършени са 126 регистрации на партии, 30 на коалиции, 17 регистрации на инициативни комитети. За петте години българите са пуснали общо 22 982 916 бюлетини. В изборния процес са работили 333 097 души, разкрити са 61 664 секции, отпечатани са 78 млн. бюлетини.

Според Алексиева-Робинсън новата ЦИК ще има две основни предизвикателства - машинното гласуване и киберсигурността, и трябва да следва 8 приоритета - обучение на избирателните комисии, информирането на избирателите за правата им, контрол върху отпечатването и доставката на бюлетините, точно отчитане на резултатите, използване на информационните технологии, прозрачност и отчетност на ЦИК, както и взаимодействието с други институции и граждански организации.