"Един летец-изтребител, който трябва да има решения за части от секундата, не се нуждае от алтер его, още по-малко от сив кардинал".

Това заяви пред бТВ Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев. Това бе отговорът му на въпрос доколко са верни твърденията, че именно той е сивият кардинал на президента. Според Христов това е "удобен мит, който се разпространява от опонентите на президента".

Христов оглави и новия съвет към президентството.

"Свои национални стратегии следват всички наши съседи. На този фон България не може да се похвали с ясен политически хоризонт и дори икономическа идея за своето развитие", каза Христов.

Според него след като страната стана член на НАТО е зациклила "в някакво безпосочно гонене на опашката" и се е съсредоточила в "мащабно развитие на инфраструктурата"

"Големите инфраструктурни промени пропаднаха, остана поголовно асфалтиране с познато нам качество", каза Христов.

И допълни:

"Няма ясна идея. Трябва да има нова идея за национално развитие. Разделението на властите нищо не значи, свободата на словото е само спомен. Ние правим нашето усилие".

Христов отрече, че съветът ще се превърне в партия. Според него обаче у нас се оказва "натиск върху всяко инакомислие", а "българите изглеждат хипнотизирани от новините за стабилност", докато "корупционните скандали се застъпват един в друг".

"Алтернатива на статуквото не винаги значи опозиция, възможни са и съвпадения. Има разминаване между очакванията на българите и това, което днешната власт предлага", заяви Христов.

И заяви, че е пробългарски настроен и не приема обвиненията към него, както и към президента, че са свързани с Русия.