Италианският оперен театър „Ла Скала“ отказва 3 млн. евро финансиране от Саудитска Арабия. Това бе решено след обществено недоволство една от най-престижните културни институции в Италия да си партнира с държавата, в която многократно се нарушават човешките права и в чието консулство в Истанбул бе убит журналистът Джамал Хашоги през октомври 2018-а. Ако оперният театър бе приел сделката, това щеше да гарантира на Саудитска Арабия едно място в борда на „Ла Скала“, отбелязва Би Би Си.

Основните противници на финансиране от саудитците са организации за защита на човешките права и десни политически фигури в Италия.

„Единодушно решихме да върнем парите – съобщи президентът на операта Джузепе Сала, който е и кмет на Милано, пред репортери на 18 март. – Днес се връщаме там, откъдето започнахме. Ще видим има ли други възможности за партньорство.“

Финансирането от 3 млн. евро (вече преведени на операта) е част от петгодишно сътрудничество със саудитското Министерство на културата. Проектът е на стойност 15 млн. евро и гарантира по 3 млн. финансиране всяка година.

Към критиката срещу това партньорство се присъединяват и членове на управляващата крайнодясна партия „Северна Лига“. Матео Салвини, лидер на формацията и вицепремиер на Италия, настоя „Ла Скала“ да се откаже от сделката, а управителят на регион Ломбардия, също член на „Северна Лига“, дори призова за оставката на артистичния директор Александър Перейра.

Сала обаче заяви, че Перейра ще запази позицията си в институцията.

Саудитските власти все още не са излезли с изявление. По случая с Хашоги те прехвърлят вината на чуждестранни тайни служби и отричат твърденията, че принц Мохамед бин Салман е знаел предварително за операцията.

"Площад Славейков"