ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП за евровота. Това сочат данните на "Сова Харис" за март т. г.  За управляващата партия биха гласували 23 на сто от избирателите, а за БСП - 19,4 на сто.

Според резултатите на същата агенция отпреди месец процентите за ГЕРБ бяха 20%, а за соцпартията - малко над 18 на сто.

Последното изследване е проведено между 6 и 11 март т. г. сред 1000 пълнолетни българи по метода face-to-face интервю в техните домове. 

Ако изборите за Европарламент бяха днес, за ДПС бюлетина биха пуснали 7,3 на сто от избирателите. Електоралните нагласи за "Обединените патриоти" отново са измервани не като за единна коалиция, а за отделните партии в нея. Така според данните "Атака" и ВМРО са с по 1,9 на сто, а НФСБ с едва 0,8 на сто от гласовете. Партиите в коалицията все още не са се уточнили в какъв формат ще се явяват на изборите. От ВМРО излязоха с позиция, че отиват сами, след което обаче от партията на Валери Симеонов имаше призив за допълнителни разговори, за да уточнят позициите си. Засега и двете формации са обявили, че не искат да бъдат в обединение с "Атака". Ситуацията при "патриотите" е твърде динамична.

"За последните два месеца отбелязваме по-голям ръст за воеводите, които започнаха предизборната си кампания, центрирана върху фигурата на досегашния си евродепутат Ангел Джамбазки", коментират от "Сова Харис".

Според данните на "Сова Харис" "Воля" взема 2,1 на сто. А "Демократична България" - 2 на сто.

СДС е с 1,2 процента. Още в по-ранен етап отпадна възможността за коалиция с НФСБ. Днес обаче беше обявено, че ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на евроизборите.

 
На отделен въпрос "Доколко сте сигурен, че ще гласувате на предстоящите избори" 49,7 на сто декларират, че са напълно сигурни, че ще гласуват.

 

"Проучването обхваща периода на напускането на парламента от депутатите на социалистите и съпътстващата този акт остра полемика. Мобилизацията сред привържениците и на двата лагера е на високо ниво, но по-голямата атмосфера над електоралното ядро на ГЕРБ води до по-голямо увеличение", отбелязват от "Сова Харис".

Периодът на провеждане на изследването на терен не обхваща поредния скандал, свързан с опрощаването на дълговете на мюфтийството, който може да доведе до нови промени в нагласите на избирателите.

"Ако се доверим на преценката, че в изборите ще вземат участие тези, които сега заявяват, че със сигурност ще гласуват, то избирателната активност ще бъде по-малка от заявената в прекия електорален въпрос - тя пада под 50% от реалните избиратели. И в този случай обаче съотношението между водещите политически сили се запазва: за ГЕРБ 16% от всички избиратели срещу 14% за БСП. Промяната спрямо месец януари е значителна - тогава БСП имаше 1% преднина и подкрепа от 13% срещу 12% за ГЕРБ",  отбелязват от агенцията на Васил Тончев.

Високата предизборна бариера на тези избори представлява сериозен проблем за всички политически партии у нас, с изключение на трите системни ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако в предизборния период не се конструират нови коалиции, възможно е в Европейския парламент да влязат само кандидатите на основните 3 субекта. Съотношението между тях в момента предполага получаването на 7 мандата за ГЕРБ, 6 за БСП и 3 за ДПС. Последният мандат се очертава в закръгленията на резултата между тях или във възможността някой от останалите субекти да прескочи бариерата. Лансираната идея за коалиция формат тип ЕНП също може да даде допълнителен бонус за управляващите.

Доверие в партиите 

С най-високо доверие се ползва ГЕРБ - 30,7%. Следват БСП с 22,8 на сто и ВМРО - 13,9 на сто.

 

Доверие в партийните лидери

Така е подредена и челната тройка - Борисов, Нинова, Каракачанов.

Решението на депутатите от БСП да напуснат парламента не се радва на голяма популярност. Близо половината от анкетираните - 47,8 на сто, не го одобряват. "За" са 22,9 на сто. Но доста сериозен процент са без мнение - 29,3 на сто.

Над една трета от хората са на мнение, че ГЕРБ и ДПС са скрити партньори в управлението на страната.