Поне 217 са жертвите след унищожителен циклон в Мозамбик, а около 15 000 души, много от които сериозно болни, трябва да бъдат изтеглени от засегнатия район. Това заяви представител на правителството пред Ройтерс.

Според министъра на околоната среда Келсо Корея приоритет пред кабинета в Мапуто сега е да се достави храна и други вещи от първа необходимост на хората и едва след това да се планира извеждането им, въпреки че то също се извършва.

"Нашата най-голяма битка е срещу часовника", заяви министърът на пресконференция, като добави, че засега са спасени 3000 души. "Ситуацията продължава да бъде критична", добави той.

 

Циклонът "Идай" удари пристанището на Мозамбик Бейра преди седмица. Тогава скоростта на вятъра достигна 170 км/ч. След това бурята се придвижи към вътрешността на Зимбабве и Малави, като събаряше всичко по пътя си.

 

 

Жертвите в двете държави достигнаха съответно 98 и 56 души. Броят на загиналите в Мозамбик най-вероятно ще се увеличи, тъй като спасителите продължават да намират тела.

След циклона "Идай" гражданите на Бейра в Мозамбик трябваше да се сблъскат и с последвалото го наводнение.

Президентът на Мозамбик Филипе Нюси обяви три дни на национален траур и отбеляза, че жертвите от циклона и наводненията могат да надминат 1000 души.

Семейство се опитва да открие свой роднина, който е бил заровен от циклона "Идай" в източната част на Зимбабве.

Същевременно икономиката на страната, която се равнява на 13 милиарда щатски долата, се възстановява от срив на валутата.

Ето още няколко покъртителни гледки от държавата - синоним на финансова катастрофа, Зимбабве: