Организаторите на експедиции до Еверест се притесняват от нарастващия брой трупове, които се разкриват по планинския склон вследствие на топенето на ледовете. Почти 300 планинари са загубили живота си в опит да покорят най-високия връх на планетата, откакто е направено първото изкачване, и близо 2/3 от телата все още са заринати под сняг и лед, съобщава Би Би Си.

За трупове редовно се следи от китайската страна на планината, по северния ѝ склон, още повече преди да започне летният сезон. Дотук повече от 4800 планинари са катерили Еверест.

„Заради глобалното затопляне ледената покривка и ледниците бързо се топят и труповете, останали през всичките тези години, излизат наяве –обяснява Анг Черинг Шерпа, бивш президент на Непалската планинска асоциация. – Смъкнахме долу телата на няколко планинари, починали в близките години, но старите остават непогребани и сега се показват.“

Представители на Непалската асоциация на организаторите на експедиции казват, че свалят всичкото оборудване, останало по по-високите бази на Еверест и Лхотце, преди да започне алпинисткият сезон, но за прибирането на телата се изисква намеса от държавни институции.

„Този проблем трябва да се превърне в приоритет както за правителството, така и за планинската индустрия – смята Дамбар Паражули, президент на Непалската асоциация на организаторите на експедиции. – Ако могат да го правят от тибетската страна на Еверест, значи може да го правим и тук.“

През 2017 г., в близост до Първа база, от снега се подава ръката на мъртъв планинар. Шерпите прибират трупа, но същата година още едно тяло се появява на повърхността на ледника Кумбу. Повечето от телата през последните години „излизат“ точно на това място, разказват планинарите.

База четири, където теренът е сравнително равен, е другото място, където на няколко пъти са забелязвани човешки останки.

„Ръце и крака на мъртъвци са били забелязвани на нивото на базовия лагер през последните няколко години – коментира представител на регионална неправителствена организация. – Забелязахме, че нивото на леда край базовия лагер спада, затова излизат наяве и труповете.“

Няколко независими едно от друго проучвания показват, че ледниците в района на Еверест и в Хималаите като цяло се топят бързо и постепенно изтъняват. През 2015 г. се установява, че езерата в близост до ледника Кумбу, които алпинистите трябва да пресекат, за да продължат към върха, се разширяват все повече и започват да се съединяват заради ускореното ледотопене.

През 2016 г. се налага езерото Имджа на 5000 м надморска височина да бъде пресушено от непалската армия, след като нивото му се вдига опасно заради притока на ледникови води. Екип от университетски учени тръгва на експедиция миналата година, за да изследва ледника Кумбу и тогава става ясно, че температурата на леда е по-висока, отколкото специалистите са очаквали. Тогава измерената минимална температура е само -3,3 градуса по Целзий, а дори в най-студените си части ледът е с 2 градуса по-топъл от средната годишна температура на въздуха.

Но е важно да се отбележи, че появата само на някои трупове се дължи на бързо топящи се ледове по склоновете на Хималаите. Според планинарите други от тях се показват вследствие на естествените движения на ледника.

„Повечето алпинисти са психически подготвени за подобна гледка“, казва вицепрезидентът на Непалската национална асоциация на планинските водачи.

Някои от труповете дори са използвани от изкачващите се като ориентир. Така „зелените ботуши“ близо до планинския връх, които все още са на краката на загиналия планинар под надвиснала скала, „гледат“ право към пътеката за изкачване.

Прибирането на едно тяло струва между 40 и 80 хил. долара. Колкото по-нависоко се намира тялото на алпиниста, толкова по-скъпа и трудна е операцията.

„Повечето алпинисти предпочитат да останат в планината, ако загинат в нея – споделя Алан Арнет, известен планинар и автор на текстове за алпинизма. – Затова ще се счита за неуважително, ако те просто бъдат преместени, освен ако не трябва да се разчисти пътеката или семейството им изрично не го пожелае.“

"Площад Славейков"