Вандали счупиха прозорци на пет джамии в Бирмингам миналата вечер, предаде Би Би Си. 

Полицията потвърди, че е получила сведения в 02:30 часа местно време за мъж, който е нанасял удари по прозорци с боен чук на улица "Бърчфийл роуд". Около 45 минути по-късно е била сигнализирана за подобни атаки над джамии в квартал "Ердингтън", както и в "Астън" и "Пери Бар". В 10 часа са последните сведения за щети на джамия - на "Албърт роуд".

Министърът на вътрешните работи определи вандализма за "много притеснителен и тревожен".

Полицията все още не е установила мотиви за атаката, като в разследването се е включил и "Контратерористичният отряд".

Говорител от ислямския център "Уитън" заяви, че разполага със заснет видеоматериал на мъж, който разбива прозорците в 1.30 вечерта. 

"Всичките предни прозорци, около шест, са разбити", заяви той. "Заради силата, която е използвал, позорците са разбити и са паднали вътре в самата джамия", добави говорителят.

Съветникът Лейбъристката партия Маджид Махмуд от Бирмингам пусна клипче в "Туитър" на почистването на ислямския център.

"Бирмингамският съвет на джамиите" също публикува официално съобщение.

"Ние бяхме много ужасени, когато научихме, че много джами са били вандализирани в ранните часове тази сутрин. Бирмингамските джамии са място за поклонение, смирение и източник на мир и тишина", се чете в обръщението

Началникът на полицията в "Уест Мидландс" Дейв Томпсън отбеляза, че все още не са разкрити мотивите за атаките.

"Това, което мога да кажа, е, че полицията и "Контратерористичният отряд" работят съвместно, за да открият кой е отговорен", сподели той. "След трагичните събития в Крайстчърч, Нова Зеландия, служителите на полицията от "Уест Мидландс" работят съвместно с нашите религиозни партньори в региона, за да предложим спокойствие и подкрепа за джамиите, църквите и средищата за молитва", добави той.