Предпоследно, но изненади не се очакват: комисията по вероизповеданията в парламента одобри новата идея на ГЕРБ дълга от 8 млн. лв. на мюфтийството към хазната да се разсрочи. Гласуването в пленарната зала предстои.

Така второто по големина вероизповедание у нас ще има на 10 години, в които да изплати задълженията си за осигуровки и други плащания към държавата. Заради процедурата по разслочване няма как дългът да изтича по давност, а и върху сумата ще продължат да се начисляват лихви в размер на основния лихвен процент. 

До това решение се стига, след като предишния вариант - да се опростят вземанията, предизвика остра реакция от различни места. Първоначалното намерение на ГЕРБ и ДПС бе държавата да анулира еднократно всички задължения на всички вероизповедания в страната и да останат "на чисто". Законопроектът за това бе внесен от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ през януари. Когато му дойде времето за разглеждане обаче се оказа, че останалите вероизповедания нямат или почти нямат задължения. С изключение на мюфтийството. Премина се към план "Б" - от ГЕРБ внесоха нов законопроект, с който се иска разсрочено плащане. 

Цялата драма е заради това, че с приети в края на 2018 г. законови поправки се реши вероизповеданията да получават годишна субсидия от държавата и за заплати, и за капиталови разходи. Целта - да се ограничи финансиране от чужбина по такива пера. Заради дълга си съм НАП обаче мюфтийството нямаше да получава и стотинка, докато той бе бъде покрит. Така траншовете щяха да отиват директно в НАП.

ГЕРБ, ДПС и "Воля" подкрепиха новия вариант с разсроченото плащане в комисията днес. От "Обединени патриоти" вотът бе "въздържал се". Вероятно подобно ще е поведението на по-малкия партньор в управлението и при гласуването в пленарната зала. Въпреки че от БСП прегърнаха позицията "против" амнистията на задължения, не се появиха в комисията да защитят някаква позиция.

Пак отказ за идеи на "Обединени патриоти"

ГЕРБ и "Воля" отхвърлиха предложението на "Обединените патриоти" за пълна забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията и за уведомителен режим при дарения. Идеята им не мина и при "големия ремонт" на Закона за вероизповеданията, който се прие в края на 2018 г. и беше внесен от всички парламентарни групи без "патриотите". Законът предизвика напрежение в управляващата коалиция, но в крайна сметка нито едно предложение на малкия коалиционен партньор не бе прието. 

Вторият опит бе сега, но освен че за идеите няма съгласие, приемането им би било и в разрез с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Той казва, че между две четения на законопроект не могат да се правят изменения, които не фиругират в първоначално внесения законопроект на първо четене.