Морган Фрийман, актьорът, филмов режисьор и филантроп, добавя още едно свое амплоа в биографията си – пазител на пчели. 81-годишният актьор превръща ранчото си в Мисисипи, САЩ, простиращо се на 124 акра (около 500 декара), в „убежище за пчели“. Решението му е да се включи в спасяването на намаляващия брой на медоносните насекоми, съобщава „Форбс“.

През 2014 г. Фрийман разкрива новото си хоби по време на гостуване в The Tonight Show на Джими Фалън. По онова време са минали едва няколко седмици, откакто актьорът се е заел с пчеларство и пред екрана той разказа за преживяването. Призовава и други да се включат в спасяването на пчелите и разяснява необходимостта от повече доброволци в начинанието – здравите диви пчели са предпоставка за здрава околна среда.

Фрийман пренася 26 пчелни семейства от Арканзас до ранчото си в Мисисипи. Там той предоставя на насекомите храна (вода със захар) и отглежда предимно растения, които са полезни за пчелите – лавандула, детелина, магнолии…

Днес пчелите в ранчото на Фрийман са много повече – но той не ги използва, за да събира меда им. Оставил ги е да се развиват свободно, като само им предоставя храна. Разказва, че никога не носи предпазен костюм, когато се разхожда сред тях и все още нито една пчела не го е ужилила.

"Площад Славейков"