Европейският съюз наложи днес нова серия санкции срещу няколко големи руски енергийни и отбранителни фирми, включително едно дъщерно дружество на "Газпром" и производителя на автоматите "Калашников". ЕС удължи черния си списък на лица с визови забрани и замразени активи с още 24 имена, сред които са ултранационалистът Владимир Жириновски, високопоставени членове на долната камара на руския парламент, Думата и лидери на рускоезичните сепаратисти в Украйна.

Ограничителните мерки стесняват достъпа до финанасовите пазари в ЕС на "Роснефт", "Транснефт" и на "Газпром нефт", както и на оръжейните фирми ОПК "Оборонпром", "Уралвагонзавод" и "Обединена самолетостроителна корпорация". Те забраняват продажбата на стоки с двойна употреба на девет предприятия от отбранителната промишленост, включително "Калашников", "Алмаз-Антей", производител на зенитните ракети "Бук", с които се смята, че е свален малайзийският пътнически самолет от полет MH17 над източна "Украйна" на 17 юли.

С новите санкционирани лица черният списък се удължава на 119 имена. Между тях са сепаратистките лидери Александър Захарченко и Владимир Кононов, т.нар. министър-председател и министър на отбраната на Донецката народна република и Мирослав Руденко, командир на Донбаската народна милиция. В списъка са и Сергей Чемезов, приближен на президента Владимир Путин и шеф на оръжейния и технологичен холдинг "Ростек" и депутатът ултранационалист от Думата Жириновски, както и заместник-председатели на Думата и на комисии в нея.