Германският външен министър Хайко Маас призова да бъдат наложени санкции на държавите членки на Европейския съюз, приели закони, противоречащи на основните принципи на блока, като независимостта на съдебната власт и свободата на медиите, предаде Ройтерс.

Маас заяви вчера пред германския телевизионен канал Цет Де Еф, че страни като Румъния, Унгария и Полша получават повече средства от ЕС, отколкото внасят, а ограничаването на финансирането им може да се окаже важно средство, чрез което да бъдат накарани да зачитат европейските принципи.

"Съществуват базисни принципи, които всички ние трябва да зачитаме. Трябва да обмислим дали да няма финансови последици за държавите членки, които ги нарушават. Ограничаването на финансирането е единственият език, който те разбират", каза Маас по отношение на страните, които ограничават свободата на медиите, отбелязва Ройтерс.

Европейската народна партия реши на гласуване в сряда да замрази членството на Фидес (партията на унгарския премиер Виктор Орбан) поради опасения, че е нарушила принципите на Европейския съюз и върховенството на закона.

Орбан, който дойде на власт през 2010 г., засили контрола на правителството върху унгарския обществен живот, включително върху съдилищата, медиите и икономиката, а също така и върху образованието и научните изследвания.

Европейският съюз има подобни опасения и по отношение на Полша и Румъния, които предприеха юридически действия, определяни от някои критици като подронващи върховенството на закона и други фундаментални европейски ценности, посочва БТА.