Повече от две минути съдържание от шест сцени е изрязано от „Бохемска рапсодия“, за да тръгне по китайските кина. Биографичният филм за „Куийн“ ще изглежда по различен начин в страната, като тамошните публики няма да видят сцени с мъже, които се целуват, нито да чуят споменаването на думата „гей“, съобщава Си Ен Ен.

„Бохемска рапсодия“, отличен с четири оскара, тръгна по кината в Китай на 22 март. Главен герой в наратива е Фреди Меркюри (в ролята Рами Малек) – ЛГБТ икона, починал от СПИН на 45 г. В Китай обаче от 2016 г. е забранено изобразяването на „анормално сексуално поведение“ на големия и малкия екран, в това число еднополови връзки.

Някои членове на ЛГБТ обществото избързаха и нарекоха самата премиера на „Бохемска рапсодия“ в Китай победа, особено като се има предвид, че не е висок броят на западните филми, които тръгват по екраните в народната република.

Китайският документалист и ЛГБТ активист Фан Попо смята, че е „опасно“ премиерата на филма, спечелил 890 млн. долара от боксофиса, да се чества като победа.

„Ако всеки се задоволи с този вид „победа“, тогава целият свят винаги ще се поддава на авторитарност, създателите няма да бъдат уважавани и няма да има защита на интересите на публиката“, коментира той.

Шест са сцените, изрязани за китайската версия на филма: близък кадър на таза на Фреди Меркюри, целувка между Меркюри и партньора му Пол Прентър, сцена, в която дългогодишната любовница на Фреди – Мери, му казва, че е гей, както и цялата сцена, в която „Куийн“ се преобличат в женски дрехи, за да заснемат легендарното видео към I Want To Break Free.

Китайската публика няма да види и момента, в който барабанистът Роджър Тейлър (в ролята влиза Бен Харди) коментира, че новата прическа на Меркюри е „още по-гей“. Цензурата отваря дупка в сюжета – някъде по средата на филма вокалистът на „Куийн“ докосва интимно бъдещия си партньор Джим, който работи като сервитьор на парти, организирано от Фреди. Липсата на тази сцена оставя зрителите да се чудят откъде се появява Джим. Целувка между двамата също е премахната.

Въпреки съкратеното съдържание китайската публика все пак може да се досети за сексуалната ориентация на Меркюри от филма. Останала е например сцената, в която Фреди признава пред родителите си за влечението си към същия пол, държейки за ръка Джим Хътън.

Хомосексуалността не е забранена в Китай и през 2011 г. различната сексуална ориентация бе премахната от списъка с психически заболявания в страната. Активисти и експерти твърдят, че това не слага край на предразсъдъците и дискриминацията.

Според документалиста Фан цензорите не са премахнали изцяло ЛГБТ темите от „Бохемска рапсодия“, а по-скоро са изчистили по-изразителните сексуални елементи.

„Вместо хомофоби китайските цензори са сексофоби – казва той. – Това са може би най-консервативните хора в Китай, затова и са избрани за тази работа.“

"Площад Славейков"