Футболните национали започнаха с два пъти по 1:1 в квалификациите за Евро 2020 - срещу Черна гора в София и с Косово в Прищина. И след първата серия от мачове са втори, въпреки скромния си актив.

Трябва да се направи уговорката, че Чехия и Косово имат само по един двубой. И да се напомни, че всичко едва сега започва. И друг път в последните квалификации сме започвали добре и в края обикновено приключваме четвърти в групата.

Много или малко са тези точки? Има ли шанс този път да се класираме? Как се развива българският национален отбор?

Вижте отговори на тези въпроси и пет неща, които научихме от старта на пресявките към Евро 2020, мачовете от което ще се играят из целия континент.

1. Англия е тотален фаворит, а останалите в група А са равностойни.

Това не е голямо откритие, просто получихме потвърждение в петък и понеделник. Британците са с цяла снага над останалите и в поредни квалификации няма да имат никакви проблеми да заемат първото място. Селекционерът на тима Гарет Саутгейт дори може да се позволи експерименти. Ще бъде изненада, ако "Трите лъва" загубят точки някъде.

Снощи те спечелиха с 5:1 в може би най-тежкото си гостуване - в Подгорица.

Останалите четири отбора - България, Чехия, Черна гора и Косово, са равностойни. Равностойно слаби. И действително всяка точка и всеки гол са от значение в битката за второто място.

2. Равенства е максимумът, който нашите можеха да вземат от първите два двубоя.

В мача срещу Черна гора гостите поведоха в резултата и имаха две-три ситуации, в които можеха да решат всичко. България получи несъществуваща дузпа (нека веднъж съдия да сбърка и в наша полза, бел. авт.) и като цяло не се представи на ниво. 

С едни добри 20 последни минути селекцията ни можеше дори да спечели мача, но по-реално бе да го загуби. 

В Косово нямахме толкова добри минути. И десет нямахме, ако говорим за модерен футбол. "Лъвовете" поведоха без да са създали чисто положение от игрова ситуация. Можеха някак да удържат 1:0, но във футбола има и логика. Косоварите изравниха напълно заслужено. Остава да се надяваме, че и другите ни преки конкуренти ще губят точки в Прищина.

3. Българската селекция е доста "тънка", две контузии се отразяват.

И това не е голямо откритие. Кирил Десподов още не е лидер в отбора, той има едва няколко мача, но отъствието му пролича. Без него атаката на тима загуби острота и нестандартност. Ивайло Чочев пък е важна фигура в средата на терена. 

Това, че халфът на "Палермо" ще липсва около 8 месеца означава, че няма да го видим вече в тези квалификации. Най-рано това може да стане през март 2020 г., ако България играе в плейофи за еврофиналите от Лигата на нациите.

Такова е положението в момента. За повече класа са нужни още десетина като Десподов, при това утвърдени в клубовете си на Запад. Не се очертава нещо такова в близко бъдеще.

4. Слаби сме, но можем да се класираме.

55 отбора играят в тези квалификации, 24 от тях отиват на Европейско. Това е доста висок процент. Извадихме късмет на жребия, защото силният отбор е само един, а Чехия не е онзи тим, който беше някога.

Все някой трябва да стане втори в нашата група. Въпреки тежките загуби от Англия, съставите на Черна гора и Чехия изглеждат малко по-стойностни. Българският тим не може да се надиграва с равностойни и по-силни съперници, а трябва да ги "лъже" и да компенсира липсата на класа с пълно себераздаване.

И въпреки това може да се класира. Продължава да изглежда нереално, но е напълно възможно.

5. "Българският манталитет заби нож в гърба на българския футбол."

Написа го Красимир Балъков във фейсбук по повод слуха, че ще замени в националния Хубчев, който пък щял да стане треньор на "Левски". Добре казано, но ножът в снагата на умиращия български футбол е забит отдавна - от политици, държавници, бизнесмени, които се упражняват (или биват "упражнявани") като собственици на клубове... От манталитета като цяло.

А в случая става въпрос за една поизхабена ножка. Реакцията на всички след това обаче - медии, фенове, институции и футболни хора, показва, че нещо не е наред. Нищо не е наред. Вече традиционно се занимаваме с това кой кого сменя и къде, с всевъзможни интриги, схеми и ходове, а не със самата игра.

Какво ти Европейско.