Офертите за апартаменти в сградата на Цецка Цачева в София са в пъти повече от това, което бившата вече министърка е платила, установи проверка на бТВ.

При това цените са на зелено - което бе един от основните доводи на Цачева за цената от 696 евро на квадрат, която тя е платила за своя апартамент на "Артекс" на 7-ия етаж.

За 198 кв. м апартамент Цачева плаща 138 001 евро. На същия етаж апартаментите са между 277 хил. и 480 хил. евро, като цената на квадрат за "простосмъртните" е между 2017 и 2280 евро на квадратен метър без ДДС.

бТВ откри оригиналните оферти от 2016 г. на друга купувачка на апартамент, пожелала анонимност. Ако Цачева бе получила подобни оферти, нейният апартамент би струвал около 340 хил. евро. Любопитно е, че още тогава апартамент 32 не се предлага. Не е ясно дали Цачева вече го е капарирала, или просто "Артекс" са запазили за специални клиенти имота с желаното югозападно изложение.

Разбира се, нищо от това не прави сделката незаконна. "Артекс" може да предложи каквато цена прецени на евентуален купувач, след като има подобна договорка между купувача и продавача, това е пазарната цена, отбеляза в студиото на бТВ кредитният експерт Тихомир Тошев.

"Това е изключено, такава цена не може да постигнат 99% от българите купувачи", добави той. "За мен такава сделка е нереална, разваля общото впечатление на пазара."

Тошев отбеляза и друга според него "порочна" практика - да се обявяват пред нотариус цени според данъчната оценка, които са по-ниски, а после купувачът да дава солидна сума "под масата". Практиката е напълно законна и затова се предвижда сериозна неустойка, ако сделката бъде развалена. Тошев отбеляза, че това може да доведе до малки ползи в началото - по-ниски местни данъци и такси например, но в дългосрочен план е рисково от застрахователна гледна точка и е по-добре да се избягва и за купувача, и за продавача.

"Има два вида отговори - единият е, че фирмата продавач е глупава, не ми се вярва. Остава другият вариант за отговор - някой получава изключителни условия заради позицията, на която се намира", отбеляза другият гост в студиото, политическият ПР Арман Бабикян.

Според него съдбата на Цветан Цветанов конкретно не е от значение за българските граждани.

"Отново изпаднахме в тази ситуация - правоимащите горе, а ние долу", каза още Бабикян.