Въпреки че Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконосъобразно решението на ЦИК да не регистрира наблюдатели на неправителствената организация на Николай Бареков Гражданско сдружение "България без цензура", Комисията повторно отказа да допусне НПО-то до урните.

Сдружението не само, че носи името на партията и коалицията на "новия политик", ами и се управлява от няколко дами - членове на Националния съвет на регионите на ББЦ и кандидатки за депутатки на Бареков.

Първоначално ЦИК не мотивира отказа си да регистрира организацията. Просто чисто формално не събра мнозинство и решението не мина. По този начин комисията се опитва деликатно да спре за тези избори масовата регистрация на т.нар. контранаблюдатели, каквато допусна на евровота през май. За контранаблюдателите се счита, че са партийни лица, че по правило гласуват за политформацията, която представляват и не само те, но и близките им.

Иначе по закон на наблюдателите не се заплаща от партии, коалиции, инициативни комитети и техните кандидати.

ГС "България без цензура" обаче обжалва отказа на ЦИК да я регистрира и срещна подкрепа в лицето на магистратите от ВАС. Те "изловиха" ЦИК в техническа грешка, посочиха, че решенията й трябва да бъдат мотивирани, дори направиха намек за политическата й безпристрастност и обявиха решението на ЦИК за незаконосъобразно. 

Комисията обаче не се отказа и излезе с ново решение, с което отново отказва да регистрира наблюдателите на "България без цензура". И този път се мотивира.

"Предвид предметното съдържание на законодателната уредба относно правата на наблюдателите същите представляват физически лица, упълномощени от български неправителствени организации, които осъществяват независимо, обективно и безпристрастно наблюдение на изборния процес", посочват от ЦИК.

Всъщност никъде в частта в Изборния кодекс, която урежда статута, правата и задълженията на наблюдателите, не е записано, че те трябва да са независими, обективни и безпристрастни, но от ЦИК се позовават на друг текст, от който според членовете й би трябвало да се подразбира това. Става въпрос за чл. 55, в който се говори за Обществения съвет към ЦИК. В него е записано:

"Към Централната избирателна комисия се създава Обществен съвет от представители на българските неправителствени организации, които са участвали като наблюдатели в избори, за осигуряване на прозрачност, демократичност и честност в изборите. Общественият съвет подпомага дейността на комисията".