Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов даде интервю пред Нова телевизия, в което обобщи представянето на отбора.

Снощи тимът ни отстъпи с 1:3 пред Германия и се прости с мечтата за финалната шестица. Остават два протоколни мача, които имат отношение единствено за крайното класиране. "Трикольорите" ще заемат място между седмо и 16-о.

„Имахме надежди, че можем да се борим за финалите. Щом загубихме двата директни мача, не заслужаваме да продължим напред. Това е тежък момент, но трябва да се опитаме да го преодолеем, ако е възможно. Всяко едно място напред дава повече точки. Това е важно за олимпийски квалификации и Световна купа“, казва Константинов. 

„Още преди Световното казах, че по моя преценка трябва да влезем в осмицата. Оттам насетне достигането до финалната фаза би бил много добър резултат. Преди една-две години отборът надскочи себе си на моменти. Имахме и малшанс. Всеки мач може да промени настройката. Една чиста победа над Канада, например, можеше да промени настройката на състезателите. И щяхме да влезем с равни точки с Германия, което да вкара напрежение и при тях“, добавя специалистът.

„Мисля, че трябва да сме повече реалисти. И на мен ми се иска да направим удар и да спечелим медал. Но реалността показва, че сме някъде сред първите 8-10 отбора в света. Малко напред или малко назад, но за големите неща не сме готови още. Има млади момчета, които не са играли на такова ниво. Ще трябва да получат малко повече опит. Трябва да се погледне в бъдещето и да се прояви малко търпение с тях“, твърди бившият капитан на националния.

Ще запази ли Константинов треньорския пост? Той подписа краткосрочен контракт, когато наследи Камило Плачи.

„Аз имам договор до края на световното. Въпрос на желание от двете страни е какво ще се случи след това. Аз прецених, че не искам да имам някакви дългосрочни планове и да се получи един вид изнудване в тежкия момент, когато трябваше да поема отбора. Предпочетох да почувствам тима, а как го почувствах са си мои изводи. Основната отговорност е моя. Състезателите не са ми виновни за резултатите. Не успяхме да им дадем максимална увереност.

Може би и аз не успях да ги накарам да си повярват повече. Отборът е в психологическа дупка. А за този месец и половина, откакто към треньор, не успях да ги измъкна от дупката. Имаше проблясъци. Направихме някои приятни мачове за гледане. Един фантастичен двубой с Русия, но след това отново тръгнахме надолу. Голямото предизвикателство е отборът да играе постоянно - без проблясъци и сривове“, завършва Пламен Константинов.