Курсът на рублата спрямо долара и еврото вече е в режим "сободно падане". Сутринта при обявяването на новите евросанкции срещу Русия доларът се разменяше за 37.67 рубли, но вечерта вече стигна - 37.89. Същото положение е и с еврото. За първи път европейската валута надмина 49 рубли за едно евро. И двата курса са историческо дъно за рублата.

Освен санкциите, натиск върху руската парична единица оказва и фактът, че цената на нефта падна до 97 долара за барел, която е най-ниска в сравнение с последните две години. За сриването на рублата съобщават агенциите ИТАР-ТАСС, РИА Новости, изданията "Комерсант" и "Ведомости".

Централната банка на Русия не се подаде на паниката на финансовите пазари и въпреки, че инфлацията достигна 7.7 на сто на годишна база, тя остави основният лихвен процент както досега - 8 процента. За сравнение средният лихвен процент в Европа е около 1.5 на сто. 

Началниците на Централната банка се надяват, че последиците от евросанкциите скоро ще отминат и затова са приели решение да не увеличат основния лихвен процент, но ако ситуацията драматично се измени има готовност за повишаване на лихвата, съобщава "Комерсант".