Който иска да промени начина си на живот и предимно храненето, то той има избор между много диети. Така можеш да затънеш и да загубиш представа какво точно искаш. В крайна сметка всички преследват една и съща цел - да направят нещо добро за тялото си.

Днес приемаме предимно преработена храна. Дори сурови добавки се пастьоризират, за да се удължи срокът на годност. Така обаче изчезват много важни и здравословни съставки.

Обясни го американският лекар и медицински директор на Центъра за функционална медицина в Кливланд Марк Химън:

“Всяка година с храната приемаме три до пет килограма химикали. Да не говорим за хормони, антибиотици и пестициди.”

За да не поглъщаме толкова много химикали, д-р Химън представя свой нов модел, така наречения пеганизъм. Това е комбинация от веганизъм и палео-диета. Значи веган плюс палео равно на пеган.

Да припомним: палео окачествява начина на хранене на онези, които се ориентират към менюто на хората от каменната ера. Това ще рече никакъв ориз, картофи, спагети и хляб. Също така табу са бобови растения и растителни масла с изключение на зехтин. Храната не се обработва, всякакви добавки са изключени.

Близо 6-те милиона вегани в Германия не приемат никакви животински продукти, което ще рече включително мляко и яйца.

И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Веганите се лишават от витамин В12, който се съдържа единствено в животински продукти.

Палеодиетата има само кратковременен смисъл. Според експерти в областта на храненето високият дял на протеини чрез продължителен прием на яйца и сурово месо води до напълняване, а не до отслабване.

Моделът на пеганизма е:

много зеленчуци

възможно най-малко захар

никакви млечни продукти

никакви бобови храни

никакъв глутен

никакви добавки

позволено е месо, но само като гарнитура, а не като основно ястие

Най-малко две трети от хранителните продукти са плодове и зеленчуци. Към това трябва да се прибавят здравословни мазнини, съдъжащи се в ядки, семена и авокадо. Захарта е зачеркната. А доколкото е възможно, хранителните продукти не бива да съдържат пестициди и антибиотици.

Според д-р Химън целта е човекът да се върне към традиционните навици на хранене. В отколешни времена се е хранил с 800 вида растения и месо от диви животни.

Според него в разрез със строгия веганизъм човек трябва да приема висококачествени животински продукти. Към тях се числят риби с масни киселини омега 3 или биологични млечни продукти. Да се предпочитат овче или козе мляко и сирене.

Всъщност обаче пеганизмът има и своите слабости. Според специалсти в областта на храненето съвременните диети не включват бобови храни. Освен това се зачеркват пшеницата и глутенът. Като алтернатива се предлагат ориз, овес и киноа.

Проблемът е: тези алтернативи могат да завишат кръвната захар. Освен това намаляването на приема на пълнозърнети продукти и глутен в крайна сметка води до ограничен прием на баластни (трудно смилаеми) вещества. Те обаче са от изключително значение за здравословно хранене, като намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

"Въпреки, че ударението се поставя върху добрите мазнини, много зеленчуци, плодове и достатъчен прием на белтъчини, категорично не приемам препоръката от менюто да се зачеркват пшеница, бобовите растения и млечните продукти. Тези хранителни продукти се оценяват като здравословни", обобщава специалистката по здравословно хранене и диети Вандана Шет.

Което ще рече, че пеганизмът може и да има смисъл, но да не се зачерква приемът на баластните вещества.