Британското правителство отхвърли петиция подписана от близо 6 милиона граждани, която го призовава да оттегли молбата на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз съгласно член 50 от неговия договор, съобщава уебсайтът на всекидневника “Гардиън”.

“Твърдата политика на правителството остава да не оттегля (молбата по) член 50”, се казва в позиция на министерството за напускане на ЕС. “Ние ще уважим резултата от референдума  през 2016 г. и ще работим да осигурим излизане, което облагодетелства всички, независимо дали са гласували за напускане или за оставане”.

“Отмяната на член 50 и оттам - оставането в Европейския съюз би подкопало нашата демокрация и доверието, което милиони гласоподаватели имат в правителството”, се казва още в позицията.

Независимо от нея членовете на Камарата на представителите ще дебатират петицията на 1 април. Те са длъжни да го направят, след като тя е събрала над 100 000 подписа, посочва “Гардиън”.

Британските медии подчертават, че тя е събрала исторически най-масова обществена подкрепа от всички предложения правени пред Камарата и от всички петиции на специализиран правителствен уебсайт.

Тази вечер в Камарата на общините се очаква серия от правно необвързващи за правителството гласувания, по различни предложения за решаване на кризата с “Брекзит”.

Миналия четвъртък ЕС удължи срока за Обединеното кралство да го напусне до 22 май, ако Камарата приеме сделката на Мей за излизане, и до 12 април - ако не я приеме. Междувременно правителството, ако оцелее на власт, може да поиска ново удължаване на преговорите за година или две. За целта то трябва да приведе аргументи, които да убедят другите 27 държави членки да дадат единодушното си съгласие за това.

Междувременно, днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Европейския парламент да одобри дълго отлагане на “Брекзит”, ако Обединеното кралство го поиска и изрази желание “да промени стратегията си”.

"Шест милиона души подписаха петицията, 1 милион манифестираха”, написа Туск в Туитър, визирайки марш за оставане в ЕС в Лондон миналия уикенд. “Те могат да не се чувстват достатъчно представени от парламента на Обединеното кралство, но те трябва да се почувстват представени от вас. Защото те са европейци”.