Дипломатическите ни представители в Република Турция са контролирани от ДПС и няма как там изборите да са честни. Това заяви пред Нова телевизия бившата дясна ръка на Ахмед Доган в движението Осман Октай.

Според него именно верността на местните ни дипломати към партията на Сокола обяснявала как на минали избори 2000 души са гласували само в една секция.

Същото е и в така наречените смесени райони. Там представителите на различните партии реално са свързани с ДПС и правят това, което им кажат. На миналогодишните парламентарни избори ДПС загуби 220 000 гласа само защото ГЕРБ командирова в тези региони наблюдатели от други населени места, обясни Октай.

Той припомни, че изселниците имат по два документа за самоличност - един с турско име и друг с българско. Това щяло да бъде използвано за манипулация на вота.

Според Октай изборите на 5 октомври съвпадат с втория ден на религиозния празник Курбан байрам и 80 процента от изселниците ще са си в България по това време. Затова според него би трябвало избирателната активност в Турция да е по-ниска в сравнение с тази на предходните избори.

Проблемът е, че липсва необходимия контрол да бъдат спрени манипулациите на вота. Ако всички партии не работеха в полза на модела "Доган", той нямаше да съществува, посочи Осман Октай.

Бившият втори в ДПС коментира и срещата на сегашния лидер на движението Лютви Местан с турския президент Реджеп Ердоган в резиденцията му.

"Когато Анкара се ангажира с една партия в предизборен период, това не е добре за двустранните отношения." 

Според Октай възходящият ръст на гласовете за ДПС от Турция започва именно от идването на Ердоган на власт през 2001 г. Той припомни, че преди това оттам за движението са идвали 1500-2000 гласа. През 2001 г. гласовете за ДПС от Турция бяха 45 000, после станаха 50 000, за да стигнат 90 000 през 2009 г., подчерта Октай.

На изборите на 5 октомври в южната съседка ще бъдат разкрити цели 150 секции за гласуване.