СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Какво прави един висш баварски политик в Москва във време на остър сблъсък Европа - Русия? И защо носи в багажа си едно знаменателно писмо на Александър Солженицин – низвергнатят от Кремъл в съветски времена автор на “Архипелаг ГУЛаг” с Нобелова награда за литература?

Точно баварец ли е ще е ледоразбивачът в застиналите отношения между Запада и Кремъл?

Това се питат днес германците след вестта, че вторият човек в Християнсоциалния съюз (ХСС) Петер Гаувайлер от вчера е в руската столица. И пристигна там точно в деня, когато Европейският съюз оповести поредните санкции спрямо Русия.
Освен зам.-председател на управляващия в Бавария и съуправлаващ в Берлин ХСС Гаувайлер е и депутат в Бундестага (германския парламент). Той е и председател на парламентарната комисия за чуждестранна култура.

Формалният повод за визитата му в Москва е днешното откриване на Годината на езика и литературата в Русия и в Германия.
Това е последният съвместен проект на канцлерката Ангела Меркел и на руския президент Владимир Путин преди да заговорят оръжията в Източна Украйна.

“Точно сега културата и изкуството са най-важните мостове, за да не се допусне съживяването на призрака на студената война. Русия е част от Европа! Санкциите са напълно погрешен път”, обяви днес пред тв камера от Москва Гаувайлер.

Той е разговарял снощи с председателя на Държавната Дума (руският парламент) Сергей Наришкин. И какво му е подарил? Писмо от началото на 1991 г. на Александър Солженицин. 

Още тогава руският дисидент, който по никакъв начин не може да бъде заподозрян в симпатии към Кремъл, се е застъпвал за създаването на Новорусия – по народна воля към матушка Рус да бъдат присъединени Крим и териториите на днешна Източна Украйна.

“Погледнато исторически, разпростирането на юг на днешна съветска Украйна и на много области отвъд левия браг на Днепър никога не са били украинска земя”, пише Солженицин. Според него само референдум може да възстанови историческата правда: “Всяка област трябва сама да реши към кого да принадлежи (Украйна или Русия – б. р.)”.

Според Гаувайлер това е потвърждение, че политиката на Путин спрямо Украйна е дълбоко вкоренена в руското мислене. 
Вторият подарък за Наришкин бил екземпляр от книгата “Проклятието на злонамерия ход” на най-известния германски познавач на Русия, историкът и литератор Петер Шол-Латур. В труда си авторът остро критикува твърдия курс на Запада спрямо Русия. 

Краткият коментар на Гаувайлер е: “Всяка страна лъже чрез собствената си правда.”