За втори път Уестминстър иззема функциите на правителството и ще опита да отклони Великобритания от курса към "твърд Брекзит" на 12 април, след като на 29 март сделката на Мей бе отхвърлена за трети път, предаде Ройтерс. 

В 21 часа българско време парламентът ще гласува девет предложения, които включват: митнически съюз, втори референдум, напускане без сделка, предотвратяване на "твърд Брекзит" и други.

"Няма идеален избор и има отлични аргументи срещу всеки един възможен резултат, но ние трябва да направим нещо", заяви правосъдният министър на Великобритания Дейвид Гок, който гласува за оставане в ЕС на референдума през 2016 г. "Министър-председателката разглежда възможните опции и обмисля какво може да се случи, но не мисля, че са взети някакви решения", сподели той пред Би Би Си. "Ние, разбира се, ще обмислим много внимателно волята на парламента", добави Гок.

На споразумението, което премиерката постигна с ЕС през ноември 2018 г., отново бе нанесен удар - много е вероятно тази вечер депутатите да одобрят "мек Брекзит" - напускане на Съюза, но оставане в митническия съюз. Дори и да бъде прието обаче, премиерката може да не се съобрази с него.

След това се очаква Мей да подложи сделката си на четвърто гласуване в сряда, след като постепенно намалява опозицията срещу споразумението ѝ - на последния вот то бе отхвърлено с 286 гласа "за" срещу 344 гласа "против".

Несигурността, която действията на премиерката култивираха във Великобритания, въздейства на бизнеса. Това сподели Юрген Майер, който е главният директор на британското представителство на германската компания "Сименс". Според него Обединеното кралство разрушава репутацията си на стабилна държава. Бизнесменът призова лидерите на страната да потърсят решение различно от "твърдия Брекзит".

"Стига вече. Започваме да губим търпение. Вземете решение и подкрепете компромиса с митническия съюз, който ще достави икономическа сигурност и стабилност", призова Майер. "В миналото Великобритания беше стожер на стабилността, сега се превръщаме в посмешище", написа той в писмо, публикувано в "Политико".

"Главният уип" на Консервативната партия (функцията му е да принуждава останалите представители на партията да следват волята на лидера ѝ по време на гласуване в парламента) разкритикува правителстото, че не е признало още след предсрочните избори през 2017 г., че крайният резултат ще е "мек Брекзит". 

Тогава управляващата партия загуби мнозинството си и трябваше да разчита на ултраконсервативните депутати от Демократическата юнионистка партия, за да одобри сделка за "Брекзит".

"Правителството може би трябваше да обяви последствията от това", заяви Джулиан Смит на интервю за Би Би Си. "Равносметка на парламентарното разпределение щеше да подскаже, че неимоверният резултат ще е "мек Брекзит", сподели той, като добави, че министрите са подкопавали действията на премиерката.

Смит определи тяхното поведение за "най-лошия пример за липса на дисциплина на администрацията в британската политическа история".

Говорител на правителството отбеляза, че "Брекзит" е извадил на показ "силни емоции" от всички страни по дебата. Той отхвърли възможността за свикването на предсрочни избори, за да се разбие блокадата в парламента, тъй като според Мей това не би било в интерес на нацията.