Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, че ако страната му предприеме самоволно военни действия в Сирия, това може да има разрушителни последици, предадоха световните агенции.
Двамата се срещнаха във Вашингтон в кулоарите на честванията на 70-ата годишнина от създаването на НАТО.
Откакто президентът Доналд Тръмп обяви през декември, че ще изтегли американските войници от Сирия, съдбата на кюрдските сили, които са съюзник на Съединените щати в борбата срещу групировката "Ислямска държава", е под въпрос. Турция заплашва да предприеме офанзива, за да изтласка от границата си милицията Сили за защита на народа, която смята за терористична организация, припомня Франс прес.
Помпео изрази подкрепа за преговорите за създаване на "зона за сигурност" по протежение на турско-сирийската граница.
Държавният секретар на САЩ изрази опасения пред турския външен министър по повод плановете на страната му да купи руски системи за противоракетна отбрана С-400.

Вашингтон и Анкара си разменят остри реплики по този въпрос от началото на седмицата, отбелязва Франс прес.
Американски конгресмени междувременно казаха на среща с Чавушоглу, че няма как Турция да си сътрудничи във военната област едновременно със Съединените щати и с Русия, съобщи ТАСС.

Министерството на външните работи на Турция обвини Държавния департамент на САЩ, че е представител невярно съдържанието на разговорите между американския държавен секретар Майк Помпео и турския външен министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон, предадоха ТАСС и ДПА.
Комюникето, разпространено от Държавния департамент, "не само не отразява съдържанието на срещата, но и включва въпроси, които дори не бяха повдигнати по време на преговорите", каза говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой в изявление, разпространено от посолството на страната в Съединените щати. Аксой отбеляза, че комюникето "очевидно е било подготвено" още преди срещата между Помпео и Чавушоглу.
"Подобни проблеми са възниквали и при предишни срещи" с американската страна, припомни говорителят на турското външно министерство и подчерта, че "нашият съюз естествено изисква такива комюникета да бъдат подготвяни по-внимателно", съобщава БТА.