Вторият човек в ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов спечели телевизионния дебат на тема сигурност, организиран от Нова телевизия. Компания в битката за тв аудиторията му правеха Николай Радулов от "България без цензура", Четин Казак от ДПС, Атанас Мерджанов от БСП и Радан Кънев от "Реформаторския блок".

Медията бе отделила цели два часа от ефира си в съботния следобед на предизборното говорене, докато по същото време конкурентната бТВ  бе заложила на далеч по-атрактивните извънземни от "Мъже в черно 2". Резултатите от това чий избор е бил по-правилен ще дойде от пипълметричните проучвания.

За разлика от площадните тв дебати, в които основна роля имат партийните агитки и ако не друго има зрелищност, този път дългият разговор бе повече от скучен и единствено някои по-остри реплики на водещия Милен Цветков вероятно са попречили на голяма част от тв зрителите да заспят.

Всичко си мина по очаквания сценарий.

Участниците взаимно си прехвърляха закачки за това кой е виновен. Според Цветанов БСП и ДПС носели отговорност за ширещата се битова престъпност, тъй като похабили полицейския потенциал да се пази Народното събрание през последната година и границата с Турция да не влизат емигранти. Мерджанов пък контрира, че именно заради управлението на ексминистъра на вътрешните работи от ГЕРБ България не е влязла в Шенген.

Представителят на барековата партия Радулов определено се спряваше трудно с ролята си да говори политически, а Четин Казак припомни полицейщината по времето на ГЕРБ.

Трите ни приоритета са: правосъдие, правосъдие, правосъдие, каза Радан Кънев.

В крайна сметка зрителите не чуха конкретни решения, а крайните резултати от дебата според социолозите от "Алфа рисърч" бяха следните:

Цветан Цветанов - 40%

Радан Кънев - 38%

Атанас Мерджанов - 32%

Четин Казак - 16%

Николай Радулов - 15%.