Последното начинание на американските военни навлиза в сферата на научната фантастика. Проектът „ElectRx” включва имплантиране на нервни вериги, които значително ще ускорят възстановяването от травми и заболявания. 

„ElectRx“ е финансиран от Агенцията за отбранителни изследователски проекти (Defence Advanced Research Projects Agency – DARPA) и ще превърне американските военни в супер солджъри, снабдявайки ги с безупречна периферна нервна система.

Ето какво казва програмният мениджър от ДАРПА Дъг Уебър:

"Вместо да разчитаме само на медикаменти, ние разработваме система със затворен цикъл, която концептуално ще работи като малък, интелигентен пейсмейкър. Непрекъснато ще прави оценка на състоянието и ще стимулира пътеки, пригодени да поддържат здравословните функции на органите, като така ще помагаме на пациентите да станат по-здрави и да останат здрави, използвайки собствените им системи."

Основната цел на разработката ще бъде да защитава нервната система от травми, инфекции или възпаления. 

Въпреки че още не е ясно в каква степен ще се ускори лечението, има дълъг списък от често срещани заболявания, които се очаква повече да не тормозят американските войници.

Сред тях са: ревматоиден артрит, възпалително чревно заболяване, епилепсия, и, може би най-съществено, посттравматичен стрес.

Имплантируеми устройства, предназначени за борба с хроничните възпалителни заболявания вече се тестват, но размерът им е твърде голям - колкото тесте карти, а и е необходима операция.

ElectRx обаче цели да създаде устройства с размерите на самите нервни фибри така че да могат да се инжектират.

Програмата е част от инициативата на президента Барак Обама BRAIN (Brain Research through Advanced Innovative Neurotechnologies – Изследвания на мозъка чрез развити иновативни невротехнологии).