Соцлидерът Михаил Миков пое курс към втвърдяване на най-верния електорат на Столетницата.

Днес той първо се отчете с възхвала на преврата на 9-и септември 1944 г. в национален ефир, а после отиде да уважи събора на русофилите на язовир Копринка, където увери, че "няма сила която да промени братските отношения с Русия".

В репортаж на Нова телевизия Миков влезе в ролята на шофьор на журналистката Диана Найденова и докато я возеше в модерен джип заяви:

"Девети септември даде възможност на България да се развива и да се постигнат много сериозни успехи в индустрията, образование, науката, спорта. Партизаните бяха признати официално  за борци от антихитлеристката коалиция".

Освен това Миков посочи и че преди "е имало повече справедливост, а сега обществото е разкъсвано от чувството за несправедливост". 

 "Днес по-свободен ли е човекът? Свободен ли е, когато купуват гласа му? Когато нямаш какво да ядеш, въпрос на избор ли е?", попита председателят на БСП.

Миков почете и русофилския събор на язовир Копринка, който събра 12 000 души тази година.

България няма да забрави дълбоките културни, братски и освободителни отношения, които има с Русия. Няма сила, която да промени тази нагласа у голяма част от българите, каза той.

Миков не пожелал да се качи на трибуната, за да не политизира празника.  

Въпреки това соцлидерът се разходил по поляната, разговарял с хората, дошли на празника и раздал десетки автографи на симпатизанти, информира пресцентърът на БСП.

А на същия събор Драгомир Стойнев призовал да няма нови санкции срещу Русия.

Трябва да има диалог на дипломатическо ниво, за да се вземе най-правилното решение и не трябва да се прибягва до допълнителни санкции срещу Русия от страна на Европейския съюз, е цитиран да казва бившият енергиен министър пред пресслужбата си.

"Идвам тук с най-добри чувства, аз съм емоционален човек и се радвам като видя как толкова много хора са се събрали тук, за да изразят своята любов към Русия", казал още Стойнев.

Националният ни интерес трябва да бъде водещ, когато говорим за енергетика. Затова през призмата му трябва да имаме изключително добри взаимоотношения с Русия, категоричен е той.

Русофилският събор бе уважен и от лидера на "Атака" Волен Сидеров, чиито политически убеждения напоследък еволюираха в безпрекословна подкрепа към политиката на Кремъл.