"МВР направи всичко, но не може да бъде навсякъде."

Това отговори служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов на въпроса "Направи ли всичко по силите си МВР по време на наводенията?" в ефира на bTV. По думите му,  областните ръководства на всички общини са били предупредени за обилните дъждове, но нямало как да се предвиди "от къде ще изскочи заека". Според Бакалов трябва да се изгради цялостна система за предупреждаване за наводнения, а не да работи междуведомствена комисия за предотвратяване на последствията. Бакалов допълни, че спътниковата система за мониторинг на метеорологичните условия, която е започната по времето на Тройната коалиция, така и не е завършена.

Министърът подчерта, че той и колегите му са гласували предложение до Европейската комисия, с което да поискат цялостна проверка на системата ни за бедствия и аварии. По думите му това ще доведе до оценка и план за подобряване на цялата система, а не до глоби от Брюксел. 

Служебният министър отбеляза, че според него не липсва помощ при бедствията, но отговорността не е само на МВР, а и на местните власти.Според  него превенцията на наводненията също трябва да е съвместна работа на вътрешното министерство и общините. 

"След като помага с всичко, което може, значи я има", отговори на въпроса дали я има държавата в критични ситуации като наводненията от последните месеци. 

Министърът коментира и нуждата от водолазните групи по време на наводнения, в отговор на техни коментари, че държавата се стреми да ги закрие. След потопа в Бургас, когато загинаха трима души, Петър Славов, който е част от водолазната група в Пловдив, определи реакцията към бедствието като неадекватна, защото на мястото е имало само един специалист по гмуркания. Според него не е работа на пожарникарите да вадят хора от водата, защото не са обучавани за това.

"На мястото на пенсионираните водолази не се назначават нови хора", коментира водолазът. По думите му работата на водолазните екипи се спъва от 2009 година, когато преминават от Гражданска защита към пожарната. Според Славов има парадокс - никой не търси водолазите, защото не са част от Гражданска защита и ще ги заместят частни клубове, които работят срещу солидно заплащане.  Бакалов отговори, че в Бургас първия сигнал е бил за наводнен път, а не за приливна вълна и затова не са изпратени водолази. Според него няма уволнения и ако има проблем с водолазните групи, той е започнал преди Бакалов да стане министър.

По случая с убитото от граничен полицай 11-месечно момиченце, вътрешният министър заяви, че откакто е встъпил в длъжност, е уволнил двама служители на МВР за употреба на алкохол по време на работа, Той допълни, че е започнато дисциплинарно производство и са взети адекватни мерки за затягане на дисциплината. На въпрос за трагедията в Лясковец, при която загина полицаят Емил Шарков,  той отговори, че е видял доста пропуски в цялата операция, докато е гледал репортажите от мястото на инцидента. 

На въпроса дали ще бъдат осигурени честни и демократични избори, Йордан Бакалов заяви, че това зависи от законите, които са приети в "онази сграда" ( парламента) от предишното правителство. 

"Ще се борим срещу това уродливо явление купуване на гласове", обеща той.  

Министърът посочи, че повече от десет кандидати за депутати от големите партии са засечени от МВР да опитват да купят преференциален вот. Става въпрос за хора, който са поставени на неизбираеми позиции в листите. По думите на Бакалов проблемът е в Изборния кодекс, тъй като се дава възможност кандидатите за законотворци да играят с пари, а не с политики.

Бакалов критикува не само Изборния кодекс, но законодателната система по принцип. Той видя проблем в нормативната уредба, която трябва да регулира действията на институциите при кризи, както и в Закона за МВР, според който министърът не може да извършва кадрови промени в професионалното ръководство без съгласието на главния секретар.