Членството на България в ЕС е решило проблема с безработицата в страната. Такъв светъл пример за ползата от членството в европейската общност даде кандидатът за президент на Северна Македония Стево Пендаловски, където на 21 април македонците ще избират нов държавен глава. 

На митинг в Берово Пендаровски, издигнат от управляващите социалдемократи на Зоран Заев, заяви, че след влизането ни в Съюза през 2007 година безработицата е спаднала до 6,5 процента, съобщи БНР.

Той очаква това да се случи и в Македония, като според него европейски фондове в сферата на земеделието могат да бъдат отключени, ако Скопие започне преговори през юни:

"Няма нито една държава, която навремето да е била социалистическа, сама да се развива. Няма една-единствена в Европа, една. От Словения, през Хърватска до нас, всички влизаме в Европа, защото ти нямаш ресурси самостоятелно да се развиваш, ако не е чуждият инвеститор и ако не те научи как трябва демократично да управляваш", каза Пендаровски.

За „европейска Македония“ се обяви и противничката му в президентската надпревара Гордана Силяновска, която говори пред свои привърженици в Демирхисар. Според нея, при сегашното управление денят на членството на Северна Македония в Европейския съюз няма да дойде скоро.