Вместо конгрес Реформаторският блок ще направи концерт. Това стана ясно малко преди форума, на който по предварителен замисъл трябваше да се избере лидер на блока. Снощи СДС и Движение "България на граждание" (ДБГ) с декларация се обявиха за избор на лидер на 10 ноември, когато парламентарните избори вече ще са приключили. Тази сутрин стана ясно, че единственото, което реформаторите ще правят днес, е да открият кампанията си.

По предварителна иформация обаче бойкот няма да има и всички лидери на партиите от блока ще дойдат на събитието. Очаква се да се произнесат няколко речи, след което групата Д2 ще изнесе концерт. Не е ясно дали ще бъде гласувана общата предизборна програма на блока. 

Вчера СДС и ДБГ обявиха, че ”безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок”, въпреки общото им мнение, че днешният форум е в противоречие с демократичните политически принципи. Според двете партии конгресът трябва да се отложи за 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България.

„Миналия месец се съгласихме за такъв избор и за провеждането  на конгреса”, обясни в предаването „Събуди се” лидерът на СДС Божидар Лукарски. По думите му обаче в партията получили множество сигнали от граждани и структури с посланието, че не трябва да има разединение по средата на кампанията. Лукарски коментира, че при един избор ще има недоволни.

Като друга причина за проваления избор на лидер  председателят на СДС посочи неуспешната организация на конгреса, най-вече на самия избор - нямало ясни правила за него.