Заплаха за съд и настояване ЦИК да откаже регистрация за европейските избори - такива мерки предприема БСП срещу намерението на партията АБВ с лидер Румен Петков да участва в евровота на 26 май под името "Коалиция за България", заедно с други партии - бивши партньори на червената партия.

Формацията на Корнелия Нинова обвини днес АБВ в "кражба на чужда търговска марка" и настоя, че партията на Георги Първанов носи "административнонаказателна отговорност". Социалистите са внесли в ЦИК "доказателства", че марката "Коалиция за България" е тяхна и на това основание такъв субект не може да получи регистрация за парламентарния вот, твърдят от "Позитано" 20.

Какви са представените доказателства не е ясно - от соцпартията не са ги предоставили публично към момента.

"Името на коалицията е познато, утвърдено и в цялото общество се свързва 20 г. единствено и само с БСП, а търговската марка „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ" е собственост и принадлежи на "БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ". Съгласно закона, това  включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да използват", твърдят от партията на Нинова в официално съобщение.

Според БСП целта на АБВ с регистрация на коалиция със същото име е "да въведе в заблуждение и да доведе до объркване на избирателите, които ще гласуват в престоящите избори за Европейски парламент".

"Това е нарушение на основните принципи за справедлив изборен процес, съгласно Изборния кодекс на страната, и следователно  не трябва  имитираща коалиция да бъде регистрирана в ЦИК", мотивират се от БСП в документите пред ЦИК.

Според БСП от АБВ нарушавали и Изборния кодекс, и Закона за политическите партии, и този за защита на конкуренцията и още редица нормативни актове. Затова и ЦИК не трябва да допуска участието им в евровота.

Заплахите не спряха "Коалиция за България" да подаде документи през изборната комисия днес за регистрация за изборите на 26 май. След като внесе папките в изборната комисия, председателят на АБВ Румен Петков призова Корнелия Нинова да се учи от примерите, припомняйки й как "ако си стискаш каскета, никой няма да го открадне".

"На тях вечно някой нещо им краде", подходи с ирония Петков към БСП, цитиран от бТВ.

Чия е "Коалиция за България"?

Политическата история на наименованието „Коалиция за България“ е още от 1999 г., когато лидер на БСП бе президентът (2002-2012) Георги Първанов. До до 2014 г. това е името, под което БСП и партньори участват на всички видове избори - три пъти на парламентарни, два пъти президентски, три пъти еврпоейски и три пъти на местни. 
 
След това по времето на Михаил Миков като лидер на БСП левицата се регистрира като "БСП - Лява България", а към днешна дата форматът е "БСП за България". Социалистическата партия сама се отказа от стария наложен формат за участие във вот.
 
Справка в регистрите на патентното ведомство, направена от сайта webcafe.bg, когато АБВ обяви намеренията си, показа, че в последните години е имало два опита за регистрация на "Коалиция за България" като търговска марка. Първият е от 2015 г. - тогава бившият социалист, председател на движение "Русофили" и бивш издател на партийния в. "Дума" Николай Малинов подава документи за регистрация на името. През 2016 г. регистрацията е факт, а датата на изтичане е 2025 г. 

Заявката на Малинов съвпада по време с напускането му на БСП през 2015 г. 

През юни 2018 г. искане за регистрация на марката "Коалиция за България" през патентното ведомство подава и БСП. Към края на март тази година статусът на молбата все още е "за регистрация" - тоест процедурата още не е завършена.
 
Спорно дали когато дадено наименование е запазено като търговска марка това пречи на използването му като наименование на политически субект, участващ в избори. Проблем обаче може да е отпечатването и разпространението на рекламни материали и брошури с марката, казват юристи.