От третия опит столичната улица "Граф Игнатиев" може да се сдобие с ограничители. След като на два пъти общината монтира и отстрани "перки на акули" и "кубове", сега идва ред на "габърчета" и "шахматни пешки". 

Днес цяло общинско воинство, предвождано от главния архитект Здравко Здравков и от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, постави новите два фаворита за ограничители между трамвайното трасе и пешеходните зони. Тестово. "Московска" 33 проведе този път кампания по избор сред гражданите, предвид злополучните предходни опити. "Обществено обсъждане" се водеше и в личните профили на общински съветници.

Първоначално бяха предложени четири нови вида ограничители. До финалния етап на одобрение от общината са достигнали металните "габъри" и чугунените колчета, оприличавани на шахматни пешки.

Габърите обаче не само не отговарят на изискванията на КАТ, с които от Столична община се оправдавха за "перките", но и вероятно няма да се различават с падането на първия сняг. За второто призна и арх. Здравков. 

Иначе според пътната полиция, ограничителите трябва да стърчат на поне 40 см височина спрямо настилката. Проблемът с "перките" не бе, че са толкова грозни (макар да бяха обект на непрестанни подигравки и муза за всякакви хумористични колажи), колкото че са опасни. След спъване в тях мнозина се озоваха в Спешна помощ.

"Шахматните пешки" се намират от мнозина за твърде "ретро". Не кореспондирали със заявката за нова модерна визия на централната градска част.

Тепърва специализираният експертен съвет по устройство на територията към главния архитект ще вземе решение на кой от двата вида ограничители да се спре. Според Здравков безопасността трябва да е водещата в случая. От думите му се разбра, че можело да се търси и трети вариант.

Междувременно с падналия тази нощ и подължил и през деня дъжд, социалните мрежи бяха заляти със снимки на образувани локви по новия паваж на "Графа" и в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици".

По повода Барбалов даде заявка, че общината няма да приеме обекта в подобно състояние. Което означава поредният ремонт на ремонта. А търговците от търговската улица заведоха дело срещу "Московска" 33 за пропуснати ползи от продължаващите дейности.