При втория си опит за оставка - Делян Добрев вече не е депутат от ГЕРБ. Народното събрание този път го пусна да си тръгне. Точно заради предишния казус с него има и решение на Конституционния съд, според което залата няма право да гласува "против" при подадена оставка. Обикновено тези гласувания минават без дебати. Освен, явно, ако не става дума за Добрев - предишния път от ГЕРБ организираха кампанията "Не даваме Делян" (по реплика на Цвета Караянчева) и бяха "против", а сега думата взе колегата му и бивш конституционен съдия Георги Марков. И произнесе емоционално слово.

Марков започна оттам, че не е съвсем съгласен с решението на Конституционния съд по първия случай "Добрев", но то е в сила и трябва да се спазва. Самият той обаче щял да се позове на друг текст от основния закон, който има пряко действие - че народните представители гласуват "по съвест". 

"Ще гласувам против тази оставка. Гледах сутринта Делян Добрев по бТВ. Видях едно честно момче", отсече Марков.

И си спомни, а и припомни на по-младите си колеги в залата времената на комунизма и тогавашния закон за собствеността на гражданите. Заради целия скандал "Апартаментгейт", заради който в ГЕРБ "валят оставки":

"Освен 30 години по-късно да върнем Закона за собствеността от комунизма. Семейство има право на едно жилище. Имаш второ жилище - може, но по наследство. До две години трябва да го прехвърлиш на децата. Нямаш деца - развеждаш се..."

"Ако колегата иска да ми продаде апартамента си - да заповяда пред община "Триадица". Това ли трябва да е България?", възмути се Марков.

По думите му цялата история с апартаментите на хора от политиката е минала всякакви граници. Прекият резултат:

"М*йната му на свободния пазар, м*йната му на свободното договаряне, м*йната ѝ на частната собственост...", изрече народният представител от ГЕРБ от трибуната (без звездичките - б.р.)

На тези реплики председателката на Народното събрание Цвета Караянчева се включи на микрофона в опит да го прекъсне: "Г-н Марков, моля ви, много ви моля..."

"В какво да живеят народните представители, в колиби ли? Аман вече от тези апартаменти...", възкликна Марков.

И обяви, че категорично ще гласува "против" оставката на Делян Добрев. 

Крайният резултат от вота бе, че още 6-има депутати от ГЕРБ последваха примера на Георги Марков, а други трима гласуваха "въздържал се". Мнозинството в залата все пак се съобрази с решението на Конституционния съд, което не позволява залата да спре оставка на депутат. 

Името на Делян Добрев не изплува директно от "Апартаментгейт", но материал в сайта "Биволъ" разказва за имоти, придобити от негови роднини и близки от т. нар. "дриймтийм" от Хасково.