Кофеинът е най-разпространения "наркотик" сред съвременните хора. По данни на Световната здравна организация дори никотинът му отстъпва по степен на пристрастяване. За вредите и ползите от него е изписано доста, но като цяло е набеден за лошо вещество. Като най-чести отрицателни ефекти се посочват "кофеиновата зависимост", безсънието, сърцебиене и повишаване на кръвното налягане, в някои случаи и раздразнителност. 

Ново проучване на Харвардския институт по обществено здраве и хранене обаче сочи, че негативните ефекти от кофеина са силно преувеличени, а ползите от него - подценени. Доктор Роб ван Дам, който е ръководител на изследването смята, че консумацията на 2-3 чаши кафе дневно всъщност е "рецепта за щастие". Според него кофеинът има някои сходни свойства с теобромина в какаото и шоколада, и предизвиква отделяне на серотонин, който е известен като " хормона на щастието". 

"Невероятно е как една ароматна чаша еспресо отключва цялата биохимия в организма. Доброволците, които пиеха по 2 чаши кафе на ден, споделиха, че се чувстват бодри и щастливи. За това допринася и ароматът на кафето и чая.", коментира д-р Ван Дам.

Смята се, че има добър ефект от употребата на кофеинови напитки от спортисти. Д-р Ван Дам и екипа му са открили, че те влияят добре не само на издръжливостта, но и за поддържане на по-добър мускулен тонус. Учени от Медицинския университет в Инсбрук, Австрия пък са установили, че хора, които пият сутрин чаша кафе, се представят много по-добре на краткосрочните тестове на паметта. Кафето има способността и да засилва концентрацията, но в здравословни дози от 1-2 чаши на ден. 

Учените от Харвард сочат кафето и като елексир за младост. То е изключително богато на антиоксиданти, които забавят процесите на клетъчно стареене.

"Чаша кафе на ден няма да накара бръчките да изчезнат, но при 98% процента от доброволците в изследването има по-добро разграждане на свободните радикали, които са една от причините за клетъчното стареене", казват изследователите. 

Д-р Ван Дам все пак подчертава, че всички тези полезни свойства се проявяват при умерена употреба на кофеинови напитки. Според него 2-3 чаши кафе на ден могат да доведат до положителен ефект върху общото състояние на човек. Ученият допълва, че дори хората с високо кръвно налягане могат да си позволят от време на време чаша ароматно кафе.