Антикорупционната комисия, оглавявана от принудения да излезе в отпуск заради "Апартаментгейт" Пламен Георгиев, реши да проверява президента Румен Радев.

Поводът е сигнал, изпратен от близката до властта агенция ПИК. По закон КПКОНПИ може да откаже проверка само ако подателят на сигнала е анонимен или не може да бъде установен, или ако не е от компетенциите на комисията - т.е. описаният случай не касае висш чиновник. Затова и от КПКОНПИ е трябвало да започнат проверка по подписания и прошнурован сигнал от сайта ПИК. От КПКОНПИ не съобщават дали са образували проверка, защото законът им забранява да разкриват "източниците си". Но за сметка на това ПИК се самопохвали.

Оттам описват "прегрешения" на държавния глава както по линия на конфликта на интереси, така и за придобиването преди девет години на жилище в столичния квартал "Гео Милев".

Въпросният апартамент от 143 кв.м е придобит срещу 168 827 лева и към днешна дата е изцяло прехвърлен на бившата съпруга на президента, която от сайта са снимали, докато изхвърля боклука. Твърдението е, че цената на придобиване на този апартамент е под пазарната. ПИК предлага и едно напълно "лишено" от внушения сравнение - докато Радев бил платил за имота около 600 евро на квадрат, апартаментът на шефа на КПКОНПИ (онзи с терасата със сауната и барбекюто) в същия квартал е струвал цели два пъти по-скъпо - 1000 евро на квадрат.

Пламен Георгиев бе принуден от премиера Бойко Борисов да излезе в отпуск, докато текат проверките за това защо не е декларирал терасата си от близо 200 кв.м., която за председателя на комисията хем е обща част, хем после се е опитал да я ипотекира като своя собственост пред банка. 

Медията, известна с резките си смени на предпочитания в зависимост от конюнктурата, настоява и да се провери покупката на ведомствено жилище от Министерството на отбраната през 2005 г. "и едновременно неправомерно ползване под наем на второ ведомствено жилище". 

По линия на "конфликта на интереси" любимата за изява на Делян Пеевски агенция подава сигнал за това, че в качеството си на командир на ВВС Радев е назначил бъдещата си съпруга Десислава Радева на две длъжности - "старши експерт" в сектор "Финанси", а после и с допълнително споразумение - като експерт по връзки с обществеността временно.

"По-късно, когат прекъсват служебните си отношения, двамата подписват и граждански брак, но по техни лични признания, връзката и съвместното им съжителство започват доста преди това", съобщават от ПИК на КПКОНПИ и дори брилагат снимков материал като доказателство, че Радев и Радева (днес) са имали връзка още във ВВС.

Проверката идва на фона на свикания този понеделник от държавния глава Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) на тема корупция именно заради скандалите около придобиването на жилища от властимащите, които започнаха с новия луксозен апартамент на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. На него не присъства никой от ръководството на КПКОНПИ.

Заместникът на Георгиев Антон Славчев също се оказа с имот с въпросителни около цената на придобиване.