"Всички училища в страната ще отворят врати", увери министърът на образованието Румяна Коларова в студиото на “Денят започва” по БНТ.

Новата учебна година започва с ремонти в над 50 училища. Министърът не отрече, че в някои от пострадалите райони има проблеми с възстановяването на сградите, но подчерта, че до отлагане на първия звънец няма да се стигне. Вчера и премиерът Георги Близнашки заяви, че в пострадалите райони е направено всичко необходимо и децата ще могат да влязат в клас.

"Решението се търси, но понеже общинският съвет дава пари, затова от общината трябва да решат дали да могат да учат в това училище. Надявам се това решение да бъде взето днес", каза още Коларова.

Министърът на образованието отбеляза, че не липсват квалифицирани учители, а не достигат щатните бройки и мотивацията спада. Коларова поздрави учениците с първия учебен ден и пожела на първокласниците да се насладят на новия свят, в който попадат – света на книгите и знанията, където ще намерят и приятели за цял живот.

Близо 64 000 са децата в първи клас тази година по данни на Министерството на образованието (МОН). Най-много са в София, Пловдив и Бургас, най-малко – във Видинска област. Около 750 000 пък са учениците в цялата страна, а  около 127 хиляди са педагозите - учители, психолози, възпитатели и ресурсни учители.

Днес на входа на всяко училище ще бъдат поставени касички на Българския червен кръст, където ще се събират даренията за пострадалите от пороите. Очаква се и още родители и ученици да се включат в инициативата за даряване на пари за пострадалите от наводненията училища. Те ще дадат средствата, които са отделили за цветя, за ремонт на учебните заведения.