Окръжната прокуратура в Кърджали обяви, че от днес лидерът на ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан е с временно отнета шофьорска книжка. Мярката е част от разследването на катастрофата на кръстовище на пътя Кърджали-Маказа, заради която Местан е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост. В инцидента загина 6-месечно бебе, а баща му, майка му и 9-годишния му брат са с травми, но в стабилно състояние и без опасност за живота.

Все още от прокуратурата не казват има ли напредък по разследването на причините за катастрофата. Преди ден Местан бе пуснат от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лв., има и забрана да напуска страната. Според обвинението му той е нарушил два текста от Закона за движение по пътищата. В съобщението се казва, че предстоят огледи на място, на автомобилите, иззети като веществени доказателства и на други обстоятелства, свързани с изцидента. Текат и разпити. 

Според свидетел, който говори още в деня на катастрофата пред бТВ, Местан е спрял на знак "Стоп", какъвто е имало на (т-образното) кръстовище преди включване в главния път, на който се случва злополуката. 

Междувременно от пътната агенцията изпратиха съобщение, в което опровергават мнения на пътни експерти, че пътят е направен лошо и нямало видимост, което било предпоставка за инциденти. Според АПИ на ден по пътя Кърджали-Маказа и покрай село Загорско минават над 5000 превозни средства и инциденти не е имало.