Шампионската лига отново ни скри топката. Мачът "Манчестър Сити" - "Тотнъм" ще се помни дълго, той вече пише собствен футболен фолклор. Ден по-рано пък "Аякс" ни накара да вярваме, че не всичко е загубено за любимата игра.

Все още не всичко е пари (поне не много пари), има място за романтика, по-малките все още могат да се промъкват напред. 

Вижте пет неща, които научихме, докато едва си поемахме дъх в последните две вечери в Шампионската лига.

1. Няма конспирация при жребия и това кой да достигне до края

В часовете преди жребия за четвъртфиналите на най-комерсиалния клубен турнир в социални мрежи се появиха снимки как щели да бъдат наредени двойките. Служител на УЕФА бил забравил документи в заведение. Някой, изглежда, твърде много се беше захласвал по пиар триковете на "Епъл" отпреди години.

Как високопоставен човек от компанията "изпуснал" скици, снимки или каквото там на поредни iPhone в бар. Няколко пъти поред така. Български медии се вързаха. Ами не - жребият не беше като в "документа" на залисания чиновник.

Любителите на конспирации не мирнаха. Двойките са наредени - големите се разминаха, УЕФА работи за финал, в който да се противопоставят Лео Меси и Кристиано Роналдо. Ето ти футболен блокбастър, там ще се реши и кой от двамата първи ще вземе шеста "Златна топка".

Ами не - и това не стана. "Аякс" елиминира "Ювентус" с Кристинано, като ги надигра и в двете срещи. "Тотнъм" пък препъна "Манчестър Сити", богатите собственици на който от Близкия изток ще почакат още за европейска слава.

2. "Аякс" - слава Богу, че те има.

Бяхме се затъжили за "Аякс". Поне тези, които сме израснали с видеа и снимки на Кройф, Крол и Неескенс. С легендата за "тоталния футбол". А някои са ги и гледали в реално време. След последния силен тим на клуба от средата на 90-те години "Аякс" никакъв го нямаше, епизодично излизаха звезди.

Този "Аякс" може и да не изкачи абсолютния връх, а скоро най-вероятно ще разпродаде младите си асове. Но пак е свеж полъх. Клубът от Амстердам не харчи по 300 милиона паунда на година за трансфери и заплати като "Манчестър Сити", "Ювентус", "Пари Сен Жермен" и т.н. Той произвежда футболисти, за които най-богатите плащат скъпо.

Спазва строга философия и следва пътя си. В следващите дни Клуб Z ще ви запознае подробно с това как функционира футболната академия на "Аякс" - най-добрата в света вече от десетилетия. Вече не малко български треньори (най-вече от детско-юношеския футбол) я посещават и минават обучение. Какво са взели и може ли то да се приложи в България е друга тема.

3. "Тотнъм" - прекрасно е, че и теб те има

"Тотнъм Хотспър" е доказателство за това как добрата работа един ден се отплаща с резултати на терена. И не само там. Когато си подредиш добре фирмата и всеки си знае мястото, няма начин това да не ти донесе нещо хубаво. В случая с клуба от Северен Лондон - много хубави неща.

На първо място "шпорите" имат собственик, който е добър мениджър и бизнесмен - Даниел Леви. След това имат структура, по звената на която всеки си е на мястото. В това число и треньорът Маурисио Почетино. "Тотнъм" има проект, на който са подчинени структурата и личностите в нея.

Маурисио Почетино.

Неслучайно "Манчестър Юнайтед" искаше да вземе Почетино, а все още желае да привлече за спортен директор Пол Мичъл, който работеше в клуба и има заслуга да изглежда така, както в момента.

"Тотнъм" също не дава по 300 милиона за селекция. И той произвежда или пък взема играчи, които доразвива. Наскоро "Тотнъм" откри новия си стадион на стойност 1 милиард паунда - може би най-модерният в Европа. Наскоро "Тотнъм" отчете рекордни приходи за клуб в историята на футбола - 350 милиона евро за изминалата финансова година. Няма как всички тези обстоятелства да са хаотично възникнали.

4. ВАР не е панацея за спорните моменти. Той е такъв, какъвто е.

Спирахме се вече на тези изводи миналата година покрай въвеждането на Видеоасистента на рефера (ВАР) на Световното. Технологията не може да реши всички казуси, защото футболът е контактен спорт, а правилата са писани така, че все още могат да се тълкуват по различен начин.

Не бъркайте нещата с тениса и волейбола, в които казусите са много по-малко. Най-често - къде е паднала топката спрямо линията.

Снощи Пеп Гуардиола и Маурисио Почетино се обединиха в едно - нещата с ВАР са такива, каквито са. За някои неща ще има справедливост (засадата при гола на Рахим Стърлинг минути преди края), за други няма (играта с ръка на Йоренте при третия гол на "Тотнъм" - съдията Чакър или не е видял, или е тълкувал нещата по свой начин).

ВАР обаче променя футбола и скоро ще почнем да го усещаме. Няма как - правилата ще почнат да се променят, така че най-малкото някои критерии да се уеднаквят.

Няма как едно нещо да е дузпа в Шампионската лига (наказателният удар за "Манчестър Юнайтед" срещу "Пари Сен Жермен"), но във Висшата лига нямало да се свири. Поне така се изказа доскорошният елитен арбитър Марк Клатенбърг. Положения като играта с ръка и контакта в наказателното поле ще бъдат прецизирани, но въпреки това спорни моменти винаги ще има.

ВАР променя и културата в най-популярната игра.

"Жестоко е, вкарахме гол и се радвахме секунди, може би минута, че най-вероятно сме на полуфинал, а след това голът беше отменен заради засада. Наистина е жестоко...", рече Пеп Гуардиола.

Така е, спор няма. Ще трябва да свикнем и с това.

5. Кои ще са на финал?

Това още не го знаем, а аз не съм любител на конспирациите. Но след като моят колега от Генерация Z Теодоси Тончев малко се поизложи в прогнозите, време е да се изложа и аз. В знак на солидарност.

Финалът на 1 май на стадион "Метрополитано" в Мадрид ще противопостави "Барселона" и "Аякс". За радост на футболните романтици. Една и съща философия в изпълнение на два различни клуба. Йохан Кройф ще се усмихне някъде там горе.

Йохан Кройф в акция.

Но той се усмихва и сега. Красивият, нападателен и модерен футбол си устрои парти в Шампионската лига тази пролет. И четирите отбора на полуфиналите в някаква степен изповядват онова, което Холандия и "Аякс" дадоха на света в края на 60-те години. Кройф беше сред изпълнителите и вдъхновителите, а после го доразви и предаде на последователи.

И в четирите отбора има по нещо "тотално". Юрген Клоп го нарича "хеви метъл футбол".