При избори сега ГЕРБ би спечелила 36% електорална подкрепа, "БСП - лява България" - 22%, ДПС - 15%. Това сочат данните от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ) на Юлий Павлов. То е проведено между 5 и 10 септември т.г. сред 1021 души. 

Сигурно изглежда мястото в парламента на Реформаторския блок с 6%.  За пета политическа сила се борят Патриотичният фронт на НФСБ и ВМРО (4,8%) и коалицията около "България без цензура" (4,1%), .

От ЦАМ дават три варианта за броя на партиите в следващия парламент - с шест, пет и четири партии. При шест партии ГЕРБ би разполагала с 98 депутати, БСП с 60, ДПС с 41, РБ - 6, Патриотичен фронт - 13 и ББЦ - 12. При сценарий с пет партии ГЕРБ ще има 103-ма народни представители, БСП - 63, ДПС - 43, РБ - 17, Патриотичен фронт - 14. Ако в парламента се окажат само четири партии, ГЕРБ взема 109 депутати, БСП - 67, ДПС - 46 и РБ - 18.

От ЦАМ измерват и доверието в главния прокурор Сотир Цацаров, гуверньора на БНБ Иван Искров и служебния премиер Георги Близнашки. Цели 73,5% нямат доверие в Иван Искров, а само 4,1 посочват, че по-скоро вярват на управителя на Централната банка. Цели 68,2% от анкетираните нямат доверие и в самата БНБ. С 68,9% неодобрение е главният прокурор Сотир Цацаров, който се радва на 15,8% доверие. Едва 17,3% "по-скоро имат доверие" в  Близнашки, а 67% по-скоро не вярват на служебния премиер. За сравнение Павлов даде бившият премиер Пламен Орешарски, който има 15,5% неодобрение и 73,6% одобрение.

Общо 29% от анкетираните одобряват, а 42,5% не харесват служебното правителство на Близнашки. "Това е феномен, това е първото служебно правителство с такова негативно отношение. Дори миналата година Марин Райков имаше значително по-голямо доверие. Разбира се, процентите на кабинетите на Ренета Инджова и Стефан Софиянски трудно могат да бъда достигнати", смята Юлий Павлов от ЦАМ. Според него това означавало, че кабинетът на Близнашки не успява да възстанови загубеното доверие в управлението. Това се отразявало и на рейтинга на президента Росен Плевнелиев, който назначи служебния кабинет. Така държавният глава отива от второ на четвърто място в списъка на най-одобряваните политици.

Лидер в класацията на личностите е еврокомисарката Кристалина Георгиева, но и при нея недоверието надвишава доверието. Второто място е за софийската кметица Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов е трети, но увеличава рейтинга си и е в опасна близост с Фандъкова. 

Водачи отзад напред са лидерът на "Атака" Волен Сидеров- с 83% недоверие, председателят на ДПС Лютви Местан - 82%, и Николай Бареков (ББЦ) - 81%.

26,8% от анкетираните са "за" преференциалното гласуване. Преди евровота 50% твърдяха, че ще се възползват. Сега е под 30%, има тенденция за намаляване на желанието за преференциален вот, смята Павлов.

Според него 25% от избирателите са готови да гласуват срещу определено възнаграждение. Спрямо парламентарните избори през 2013 г. броят на тези, които са готови да гласуват срещу пари не се е променил, но сега пада мизата. Има известно поевтиняване на вота.

Вероятно ще гласуват около 55% от всички гласоподаватели, обяви още Павлов.

Според него от реалните гласоподаватели в страната, които са от около 6 млн., на изборите до урните ще отидат 3, 1 млн.- 3,6 млн. Ще бъдат по-малко от гласовете през 2013 г., твърди Павлов.