ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

СТРАСБУРГ - Украинският и Европейският парламент днес едновременно ратифицираха споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна.

Депутатите в Киев гласуваха единодушно да одобрят документа, който беше в основата на конфликта на страната им с Русия. 

Евродепутатите в Страсбург гласуваха 535 на 137 за ратификацията с 35 "въздържал се".

Между двете заседания имаше пряка телевизионна връзка. В емоционална реч след гласуванията украинският президент Петро Порошенко изтъкна, че никой народ не е дал такива жертви за европейското си бъдеще както неговият.

"Кой е готов да умре за Европа?" каза Порошенко. "Това е въпросът, който поставят днес изследователите, наблюдаващи влиянието на Европа върху създаването на нова държава? ...Кой би посмял да затвори вратата на ЕС за Украйна", каза още той.

"Ние ще подкрепяме украинския народ да осъществи напълно мечтите на Майдана", заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, напомняйки за протестите на централния площад в Киев, които свалиха предишния проруски президент Виктор Янукович, след като под натиск от Кремъл той отказа да подпише споразумението с ЕС.

Споразумението вдига почти всички тарифни и нетарифни бариери за търговия между Украйна и ЕС, както и за инвестициите. То предвижда синхронизиране на украинското законодателство с европейското, без да включва клаузи за евентуално членство на Украйна в ЕС.

Търговско-икономическата му част обаче няма да започне да се прилага преди 2016 година. ЕС и Украйна се съгласиха на този компромис в петък заради заплахите на Русия, че ще наложи по-неблагоприятен търговски режим на Украйна, ако споразумението започне да се прилага веднага.

Пленарният дебат преди гласуването в Страсбург днес открои ясна разделителна линия между основните проевропейски партии, подкрепящи асоциирането и свободната търговия с Украйна и евроскептиците и еврофобите, които обявиха външната политика на ЕС за "безотговорна" и застрашаваща европейските граждани, посягайки на легитимна сфера на влияние на Русия.