ПЕТЪР ТОМОВ 

ТАМПА, Флорида                  

Млади жени от най-малко три сомалийски семейства от град Сейнт Пол, щата Минесота, са изчезнали през последните шест седмици и има подозрения, че са отишли да се бият в Ирак на страната на сунитските екстремисти от т.нар. „Ислямска държава“ (Даиш - на арабски език - б.а). Представителят на мюсюлманската общност в щата Абдиризак Бихи заяви, че посъветвал разтревожените близки да се обърнат към полицията. Деветнадесетгодишно момиче от Сейнт Пол напуснало семейството си, заявявайки, че отива на събиране с приятели. По-късно стана известно, че е взела самолет до Турция, откъдето се е прехвърлила в Сирия, за да се приседини към терористите. Близките крият името и, защото се страхували от вендетата на ислямистите. 

Младите сомалийки от Сейнт Пол посещавали джамия на източния бряг на река Мисисипи, където често идвали и джихадисти. През юни т.г. служители от храма забранили на американец от египетски произход да посещава службите им, защото разпространявал екстремситка идеология. 

В градовете близнаци Сейнт Луис и Сейнт Пол в Минесота живее най-голямото сомалийско малцинство в САЩ. Местните мюсюлмани от години са във фокуса на групировката „Ал Шабаб“, която набира наемници от редовете им. Полицията докладва, че има информация за 15-20 мъже, които се бият под черните знамена на Даиш. Сред тях бил и някой си Дъглас Макартър Макейн, американец приел исляма, който бе убит в сражение в Ирак това лято. 

В интервю по телевизията Грег Бусалис от филиала на ФБР в Минеаполис заяви, че агенцията разследва опитите на агенти на Даиш да записват наемници в щата. „Проучваме сведенията за още мъже и жени, които симпатизират на джихадистите“, посочи той. Министерството на правосъдието във Вашингтон нареди разследване на случаите с цел да бъдат осуетени бъдещи опити да бъдат привличани американски мюсюлмани. Агенти на ФБР вече са по петите на симпатизанти на ислямистите, които живеят в САЩ и примамват млади хора да се сражават за каузата на терористите. Налице са факти, че активистите на т.нар. „Ислямска държава“ в Съединените щати разполагат с много пари и провеждат перодични кампании за промиване на мозъците на младежи от семейства на пришълци от Близкия изток и Северна Африка. 

Пресата в друг щат – Колорадо, съобщи тези дни за 19-годишната санитарка Шанън Конли, която призна, че е замисляла да замине в Близкия изток, за да се включи в редовете на мюсюлманските черноризци. Тя била арестувана на летището в Денвър през април т.г., но досега информацията е пазена в тайна. Шанън била наета от млад джихадист, който я бомбардирал с имейли, а после и пратил еднопосочен билет за Анкара.

Младите жени, които попадали в редовете на т.нар. „Ислямска държава“ се озовавали в кошмарното положение да бъдат използвани като своего рода инкубатори за бебета, разкрива Миа Блум от Центъра за изследване на тероризма и за проучвания по сигурността към университета „Лоуъл“ в щата Масачузетс.  Ислямистите ги принуждавали да правят секс с тях и ги превръщали в нещо като фабрики за новородени. Групи от млади мюсюлманки от Великобритания и Франция също били подмамвани от ислямистите. Терористите пращали жени на фронтовата линия само в краен случай. От снимки и съобщения във фейсбук става ясно, че част от тях изпълняват военна служба на пропускателните пунктове по границата на Ирак със Сирия. Основната цел обаче била те да бъдат използвани за увеличаване населението на Даиш, която има налудничавата цел да се превърне в световен халифат от Самарканд до Багдад. Тази тактика е била прилагана навремето от Хитлер, който наредил създаването на подобни комуни от млади германки, които служели за разплод за увеличаване населението на Третия райх. Общежитията, където били настанени момичетата, били използвани от нацистките войници като публични домове преди да заминат на фронта. 

Според ФБР тенденцията да се наемат младежи от мюсюлманското малцинство в САЩ има още по-далечна цел. След време наемниците да бъдат върнати като пета колона обратно на американска земя, където да извършват терористични нападения. 

Вестник "Ню Йорк таймс" пусна тия дни репортаж за интензивното набиране на наемници от джихадисти в Турция. 27-годишният турчин Кан се записал в редовете на Даиш в Анкара. Оттам той бил прехвърлен в сирииския град Рака заедно с десетина души от квартала, в който живеел. След 15-дневно обучение бил прикачен към бойна група. Кан разкрива, че застрелял двама души и е участвал в публична екзекуция. Главатарите на групата обаче започнали да му имат пълно доверие едва след като погребал жив пленен иракски войник. Казали му, че от този момент може да се чуства истински боец под черните знамена на ислямските фанатици. „Когато се сражавах там чуствах се сякаш в транс“, разказва Кан, който разкрива единствено презимето си, страхувайки се от вендета. „Всички крещяха: Алах акбар (Бог е велик) и това сякаш им даваше чудодейна сила да проливат кръв и да разпарят червата на противниците си.

Стотици чуждестранни наемници вече се бият за т.нар. „Ислямска държава“, чиито главатар  Абу Бакр ал Багдади не крие болните цели да разпростре халифата на територията на Ирак, Сирия, Йордания, Израел и Турция.  Досега над 1000 турци са се присъеднили към „бойците на свещената ислямска война“.  Турция е считана за един от най-големите източници на  наемници, разкрива „Ню Йорк таймс“ като се позовава на информация от пресата в Анкара. Активистите на екстремистите фокусирали вниманието си върху крайните квартали в столицата и в другите големи градове. Там живеят много бедни, недоволни от битието си млади хора, които са примамвани от новия идеологически призив на ислямистите.

Вашингтон оказва силен натсик върху новоизбрания президент на Турция Реджеп Ердоган да наложи строг контрол върху 1000-километровата граница със Сирия.  САЩ освен това настояват да се прекрати използването от екстремистите на Турция като износна точка за петрола, продаван на черно от т.нар. „Ислямска държава“. Ердоган обаче отказва да се присъедини към предвожданата от САЩ коалиция, целяща ликвидирането на Даиш. Той се оправдава, че Анкара пазела неутралитет, за да не постави в опасност живота на 49-те свои граждани, пленени от терористите на Ал Багдади. Наблюдатели в САЩ посочват, че Ердоган се страхува да въвлече страната си битката с джихадистите, защото те вече се били настанили в Северна Турция. 

Според ЦРУ т.нар. „Ислямска държава“ в момента разполага с около 30 хиляди бойци. Ако набирането на нови наемници продължава със сегашните темпове до край на годината Ал Багдади вече ще има 50-хилядна армия. За да се справят с нея САЩ и другите страни от коалицията едва ли могат да разчитат на фрагментираната умерена сирийска въоръжена опозиция. Президентът Барак Обама, който обяви стратегията за ликвидирането на мюсюлманските екстремисти, изрично подчерта, че няма намерение да използва сухопътни сили на Пентагона. Точно по тази причина близо 70 на сто от американците заявиха в допитване на телевизията Ен Би Си, че не вярват Обама да се справи със заплахата за сигурността на САЩ само чрез бомбени удари от въздуха. Военни експерти също смятат, че САЩ ще трябва да изпратят час поскоро войски в Ирак, за да бъде ликвидирана „Ислямска държава“.