Арестуван руски олигарх бе обявен незабавно за втория Ходорковски.

Задържането на Владимир Евтушенков веднага предизвика асоциации със случая ЮКОС и накара медиите да си припомнят как руският президент Владимир Путин се разправя със своите противници и конкуренти в бизнеса.

Милиардерът Евтушенков бе поставен късно във вторник под строг домашен арест за срок от 2 месеца. Той е обвинен в пране на пари. Олигархът, чието състояние според сп. "Форбс" възлиза на 9 милиарда долара, е председател на борда на Акционерната финансова компания "Система".

Следствието обаче го подозира в "легализиране на имущество, придобито по престъпен начин". То разследва кражба на акции от "Башнефт" - енергийния комплекс на руската автономна република Башкортостан. Евтушенков отхвърля обвиненията.

Според агенция РБК хората около милиардера смятат, че някой се опитва да го принуди да му продаде на безценица контрола си над "Башнефт".

Евтушенков ще бъде под домашен арест в имението си в Жуковка в Подмосковието. До 16 ноември му е забранено да излиза и да се разхожда, да общува с когото и да било с изключение на следователи и адвокатите си, както и да ползва интернет, телефон или каквото и да било средство за свръзка. Освен това Евтушенков ще носи и електронна гривна за проследяване на движенията му.

"Защо го арестувахме? Защото за нас няма недосегаеми - голям, малък човек, каква е разликата? Че големите не могат да извършват престъпления?! За нашата система няма недосегаеми", каза шефът на руския Следствен комитет Владимир Маркин пред РБК.

Следователите посетили и офиса на АФК "Система" и поискали документи. Не е извършван обаче обиск, нищо не е изземвано и не са прекъсвани връзките на сградата с външния свят.

Но очевидците казват, че следователите прекарали в някои кабинети по няколко часа и цял ден преглеждали хартиената и електронната документация. Те пристигнали с 6 автомобила, а пред сградата паркирали два микробуса с тъмни стъкла и без опознавателни знаци.

Съвсем естествено, новината за ареста на Владимир Евтушенков бе коментирана от Михаил Ходорковски. Той притежаваше петролния гигант ЮКОС и бе арестуван през 2003 г. при зрелищна акция с участието на командоси на летището в град Новосибирск. Държавата придоби контрола върху компанията, а олигархът прекара 10 години в трудови лагери, преди да бъде помилван от Владимир Путин в края на 2013 г.

Ходорковски обвини за случващото се Игор Сечин - шефа на най-голямата руска петролна компания "Роснефт". Той е бивш агент на КГБ и много близък до президента Путин. Сечин е в черния списък от санкциите на САЩ срещу Русия.

"Сечин, който получи основната част от де факто експроприираната ЮКОС, днес е станал още по-алчен", бе първият коментар на бившия олигарх.

Ходорковски обвини за случилото се Игор Сечин. Снимка БГНЕС

"Случващото се показва, че Путин не разбира какво се върши под носа му, докато се занимава с други дела около международната криза с Украйна. Сечин поиска - и най-вероятно ще получи - милиарди долари от буферния фонд за пенсиите в Русия с обещание, че му трябват за инвестиционна програма за увеличаване на добива. Но в действителност той ще увеличи добива, като глътне "Башнефт". А да се скрие нещо от Путин не е трудно. Просто трябва да се покаже, че добивите растат, а че това се случва за сметка на присъединяването на "Башнефт" е подробност. Евтушенков се заинати и очевидно не искаше да предаде своето имущество при предлаганите му условия. Е, тогава е било решено просто да се действа с отдавна известните методи. Мисля, че тук нищо друго няма - всичко е много просто и ясно", заяви Ходорковски пред в. "Ведомости".

"Сега всички твърдят, че не се интересуват от компанията, но искам да видя кой след това може да стане новият й собственик. Ако от Евтушенков искат да я продаде, можеше да го направят по друг начин. Всеки бизнесмен при определени условия ще приеме сделка, ако цената е подходяща", коментира пред РБК анализатор, пожелал анонимност.

Същевременно "Ведомости" съобщи днес, че Игор Сечин настоял пред премиера Дмитрий Медведев да разбие монопола на "Газпром" над газопреносната мрежа, като промени схемата за достъп до нея на независими производители на газ и да реформира системата за определяне на тарифите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова ситуацията да не се политизира и да не се разглежда като повторение на сагата с ЮКОС, защото това би било абсурдно. Той не изключи пазарът на 17 септември да реагира и добави, че президентът Путин е информиран за събитията.

Случаят "Башнефт"

През юли следствието започна проверка срещу Урал Рахимов - син на бившия президент на Башкортостан Муртаза Рахимов. Урал бе обвинен в прахосване на публични средства и легализиране на доходи, придобити от организирана група по престъпен начин при приватизирането в полза на АФК "Система" на енергийни компании в републиката, включително "Башнефт". Следователите смятат, че сделката от 2009 г. за 2,5 милиарда долара е станала поне за 500 милиона долара под реалната стойност.

През август бе издадена международна заповед за укрилия се Урал Рахимов, а контролният пакет на "Система" (близо 84 на сто) бе блокиран. Рахимов-младши в момента живее в Австрия.

Владимир Евтушенков вече бе разпитван по този случай в края на юли. Тогава той окачестви случилото се като "обикновен опит за враждебно придобиване". По същото време от подобен рекет срещу съвместното им предприятие "Башнефт-Полюс" поискаха защита президентът на "Башнефт" Александър Корсик и ръководителят на "Лукойл" Вагит Алекперов.

В началото на август "Роснефт" и "Независимата нефтогазова компания" (ННК) на Едуард Худайнатов предлагали на "Башнефт" да я придобият или да си сътрудничат под друга форма, но получили отказ, твърди "Ведомости".

На 15 септември властите в Башкортостан за първи път официално заявиха, че не са получили "нито копейка" от приватизацията и че при справедливо разследване републиката може да получи от АФК "Система" онова, което й се полага.

Евтушенков щеше да придобива "Мобилтел"

През 2008 г. се заговори, че Евтушенков иска да купи австрийската компания "Телеком Аустрия", която притежава българската "Мобилтел". Олигархът предлагаше много над тогавашната борсова цена на компанията, която бе 4,5 милиарда евро. Сделката щяла да бъде осъществена чрез АФК "Система". Тя обаче така и не бе сключена. Евтушенков въобще не коментира слуховете за придобиването на "Телеком Аустрия ".