"Лично за мен признаването на специалния статут на Донбас е крачка към създаването на държавата Новорусия", заяви специално за Клуб Z Денис Пушилин - един от политическите лидери на сепаратистите в Донецка област в Украйна.

Така той коментира одобрения на 16 септември от парламента в Киев закон, даващ по-голямо самоуправление на Донецкия и Луганския региони. Изричното условие обаче бе те да не се отцепват от територията на Украйна.

"Специалният статут е първата крачка към възстановяването на мира и преминаването от военното противостоене към политическото русло. Най-важният момент е създаването на Народната милиция. Това дава възможност за легитимиране на народното опълчение на Донбас (така сепаратистите наричат своите сили, докато официалните власти ги смятат за терористи - б.а.) в очите на международната общност. Трябва да знаете, че на територията на Донецката народна република (ДНР) силите на Киев нямат никаква легитимност. Вече Народната милиция ще се подчинява единствено на правителството на ДНР", каза още Пушилин.

Според него бъдещето на двете народни републики - Донецката и Луганската, ще запозне тепърва да се решава на продължаващите преговорив Минск с участието на всички страни в конфликта. На този етап не би моглбо да се говори за федерализация на Украйна. Но най-реалното нещо в бъдеще е създаването на отделна държава Новорусия, смята Пушилин.

В интервю за Клуб Z, публикувано на 31 август, той заяви, че на страната на сепаратистите в Украйна се сражават и българи.

На съвсем различно мнение бе украинският депутат Александър Бригинец от прозападната партия "Отечество".

"Първо, предоставеният специален статут е временен", коментира той за Клуб Z. "Действието му е три години. Освен това, депутатите в Киев приеха не един, а два закона. Единият бе за специалния статут на Донбас, а другият - за амнистията. Ако Русия обаче не изпълни своята част от споразуменията, подписани лично от външния й министър Сергей Лавров, в такъв случай законите няма да действат", каза Бригинец.

Депутатът Александър Бригинец предупреди, че специалният статут може и да не влезе в сила. Снимка Фейсбук

Той обясни, че законът за амнистията предвижда да не бъдат наказвани хора, които не са извършили тежки престъпления по време на слъсъците в Източна Украйна.

"Този закон ще се задейства само в случай, че терористите предадат оръжието си в 30-дневен срок и руските войски напуснат територията на Украйна. Ако това не стане, няма да бъде изпълнено едно от условията за специалния статут, при което да бъдат проведени избори в Донецка и Луганска области. И в такъв случай няма да има никакъв специален статут", допълни депутатът от Върховната Рада.

"Сега от Русия зависи да отговори на въпроса "Хотят ли русские войны", завърши Бригинец. Така той припомни песента от съветско време "Искат ли руснаците война" (чуй изпълнението ТУК). Тя стана предмет на доста подикравки след съветската агресия в Чехословакия през 1968 и в Афганистан през 1979 г.

 

 

Парламентът в Киев одобри днес закон, с който се признава особен статут на източноукраинския размирен регион Донбас. Действието му е ограничено на три години.

Това оповести лично президентът Петро Порошенко и уточни, че така правителството дава по-голямо самоуправление на районите около Донецк и Луганск.

Както е известно, в тези два града сепаратистите обавиха народни републики. С помощта на руски войници и руско оръжие те тръгнаха на бой срещу украинските сили.

Приетият днес закон бе внесен във Върховната Рада лично от президента Порошенко. Той дава право на рускоезичното население в Донбас да ползва езика си като официален. Разширява се и самоуправлението в Донецк и Луганск. Предвижда се също тясно сътрудничество с пограничните региони на Русия. Законът позволява провеждането на избори и основаване на собствена народна милиция на територията, контролирана досега от сепаратистите. Условието е въстаниците от непризнатите от никого народни републики Донецк и Луганск да се откажат от исканията си за обявяване на независимост.

Противници на закона изразиха от трибуната на парламента в Киев опасения, че той отварял пътя към постепенно откъсване на Донбас от Украйна.

Народните представители гласуваха също амнистия за сепаратистите. Задържаните, следствените и издирваните за участие във въоръжена борба се освобождават от наказателна отговоност. Такава ще понесат само извършилите особено тежки престъпления.

Първите реакции на сепаратистите са скептични. Те обаче оповестиха, че основно ще проучат “закона Порошенко” и едва тогава ще решат дали да го подкрепят.

Парламентът в Киев одобри и споразумението за асоцииране на Украйна  към ЕС.  Всички присъствали 355 народни представители бяха “за”. Същото стана днес и в Европейския парламент в Страсбург. Там споразумението бе подкрепено от 535 евродепутати, 127 бяха против при 35 въздържали се.

"Това е исторически момент. Винаги сме защитавали териториалната цялост на Украйна, ще го правим и в бъдеще. Ние се борим за една страна, в която да се зачитат човешките права. Ще подкрепяме украинския парламент да се осъществи мечтата от “Майдан”, оповести след вота председателят на ЕП Мартин Шулц. Някои депутати го освиркаха. Преди вота на видеостена се появи пряко от Киев украинският президент Порошенко. Той се обърна към евродепутатите с призив: “Моля ви, не отлагайте гласуването. Това е един исторически момент, благодаря ви за подкрепата. Ще вървим по този път до победа.