Зелените в Европейския парламент призоваха днес Европейската комисия да използва правомощията си, за да защити свободата на медиите в Европейския съюз. В петиция те предлагат Комисията за забрани на правителствата да финансират медии, които са политически контролирани, като обяви това за незаконна държавна помощ и като разбият медийните монополи в държавите членки.

Очаква се призивът им да бъде обявен официално в петък - 3 май, когато се отбелязва Международният ден за свобода на медиите. Зелените искат още правителствата да отделят публични средства за разследваща журналистика, която да изобличава корупцията и злоупотребите с властта.

Свободата на медиите е гореща тема в навечерието на европейските избори. В две държави на ЕС - Малта и Словакия - журналисти, разследващи случаи на корупция и връзките й с организираната престъпност станаха жертви на убийства в мафиотски стил.

Членката на ЕС България е на безпрецедентното за държавите от съюза 111 място по свобода на медиите в класацията на "Репортери без граници", а унгарският министър-председател Виктор Орбан е често критикуван за това, че е установил тотален контрол върху медийната сфера в страната си.

Предложенията в петицията са девет. 

Най-важните от тях засягат пазарната регулация, а именно:

- правителственото финансиране за медии,  което подкопава лоялната конкуренция и пазарната концентрация в медийния сектор;

- правно задължаване на медиите сами да публикуват структурата на собствеността си и мерки за конфликти на интереси, особено на такива, от които следва политическа зависимост;

- предотвратяване на ограничаване на свободата на медиите под предлог за спазване на европейско законодателство като например за авторското право, търговските тайни, защита на данните и директивата за аудиовизуалните медийни услуги.

"Финансирани от ЕС проекти като фонда "Разследваща журналистика за ЕС" (Investigative Journalism for the EU fund - IJ4EU) трябва да се преобразуват в постоянни бюджетни линии и финансовата подкрепа за разследваща журналистика трябва да стане приоритет за следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС".

"Парите на ЕС за журналистически усилия трябва винаги да се отпускат от независимо тяло или организация", предлагат още Зелените.

Те заявяват, че европейските служби като ОЛАФ (органът за борба с измамите) и конституиращата се в момента Европейска прокуратура трябва да откликват "бързо и силно" на журналистически разследвания за злоупотреба с европейски фондове. Освен това трябва да бъде засилена и способността на Европол да съдейства на националните разследвания за сериозни посегателства срещу журналисти.

Петицията посочва и че Общият регламент за защита на данните трябва да се прилага по начин, който изключва микротаргетирането в рекламата, т.е. незаконното използване на личните данни на потребителите на интернет платформи и социални мрежи за целите на рекламата.