Вложители в КТБ обединени във фейсбук групата "КТБ alive" заплашиха, че ще ще радикализират протестите си, ако банката не бъде незабавно отворена и не получат парите си. Засегнатите предупредиха, че ще стават все повече и все по-силни, защото проблемът с банката засягал 500 000 българи, които представлявали истинската средна класа в България.

Преди изборите - веднага, сега и незабавно КТБ трябва да бъде отворена. Бездействието не може да продължава, защото сме в навечерието на гражданска война, каза членът на фейсбук групата Божидар Томалевски. Освен изгорял с пари в трезора той е лидер и на политическата партия "Другата България".

После той продължи разпалено:

"Днес ограбват нас, утре ще ограбят вас."

Измамените вложители в КТБ посочиха като виновници за ситуацията с банката президента Росен Плевнелиев, БНБ и прокуратурата, но не казаха нито една лоша дума за арестувания и пуснат под домашен арест в Белград мажоритарен собственик Цветан Василев. Напротив според останалите без парите си граждани отношението на държавата към него е пример как държавата гони инвеститори.  Те са убедени, че на акционерите в момента им се пречи да оздравят банката и тя да заработи отново.

Днес от "КТБ alive" щели да внесат нов сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, с който настояват да бъдат повдигнати обвинения на членовете на управителния съвет на БНБ. Според вложителите от ръководството на централната банка са допуснали теч на информация, представляваща банкова тайна към в. "Капитал". Освен това според тях членът на УС на БНБ Лена Русенова, назначена от президентската квота, била в остър конфликт на интереси. В сигнала до Цацаров тя е описана като "един от вдъхновителите, предизвикал кризата в КТБ". Вложителите са написали и че именно тя е давала непозволено информация на медиите на Иво Прокопиев "в името на дългогодишното им сътрудничество".

Освен това вложителите настояват членовете на КФН  също да бъдат подведени под отговорност, тъй като не са спазвали задълженията си по закон да регулират и надзирават банките. Също така ужилените искат и прокуратурата да потърси отговорност от одиторската компания KPMG, която е подписвала без забележки одитните доклади на КТБ през последните три години.

Вложителите настояват и хората на Цацаров да проверят кредитите към свързани лица и фирми, отпуснати от трите банки, получили ликвидна подкрепа от БНБ. Това са Първа инвестиционна банка, Инвестбанк и Българо-американската кредитна банка.

От "КТБ alive" посочиха и че БНБ неправомерно е създала Дружество за касови услуги, в което е съсобственик с 4 частни банки - Уникредит Булбанк,  Райфайзенбанк, ОББ и ДСК. Никъде по света централните банки не влизат в смесени фирми с дружества, които са задължени да контролират, заяви координаторът на групата Данаил Божилов.

Според информация на "КТБ alive"  именно Булбанк и ДСК привличали клиенти след избухването на кризата с КТБ.