В навечерието на визитата на папа Франциск изследователски център "Тренд" публикува проучване за нагласите на българина спрямо посещението, личността на самия глава на католическата църква, както и за отношението ни към духовните лица като цяло. От резултатите става ясно, че повече от половината българи имат положителна нагласа към Франциск и визитата, но и пак повече от половината нямат такава спрямо светите хора.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на в. "24 часа" и е проведено сред 1008 пълнолетни граждани по метода "лице в лице" в периода 5-12 април.

66% от анкетираните са чули, че папата пристига на посещение у нас, но пък е голям процентът на тези, които не са - 31 на сто. 60 на сто оценяват това посещение като "положително", 32 на сто не могат да преценят, а 8% го определят като "отрицателно".

57 на сто от анкетираните имат положително отношение към личността на самия папа Франциск. 35% не могат да преценят, а отново 8% казват, че е негативно.

Любопитно е, че точно половината от анкетираните посочват, че няма достатъчно информация в за визитата, за която се говори още от миналата година. Почти толкова (47%) са тези, които са посочили, че няма да следят посещението на Франциск. Интерес имат 31 на сто, 22% нямат отношение.

Социолозите са поставили и следния въпрос: "Вие лично приемате или не приемате духовните лица като наместници на Бог на земята?". 41 на то отговарят с "не ги приемам", 32 на сто с "приемам ги". 15% не могат да преценят, а 12 на сто категорично се определят като атеисти и не приемат духовниците за наместници на Господ. Или сумарно тези с отрицателна нагласа са 53 процента от анкетираните.

"Имайки предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 000 души, то малко под 1 милион и 800 000 българи приемат тази гледна точка за духовните наместници. Видно е от данните, че по-младите българи, за сметка на по-възрастните, в по-малки дялове приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. С увеличаването на възрастта нараства делът на хората, които приемат духовните лица като наместници на Бог. 12% от българите, или 660 000 души, са посочили, че не вярват в Бог.  Младите хора на възраст 18-29 г. в най-голям дял са атеистично настроени", коментират от "Тренд".