СИМОНА РУСЕВА

Yes or No? Отцепване или не? Ще стане ли от Великобритания Минибритания? 

Това решават утре на драматичен референдум 4,2 милиона шотландци, имащи право на глас.

Засега лек превес имат верните на Нейно величество Елизабет II – 52 на сто, сочат последните социологически проучвания, 48 на сто са решени да я загърбят. Точно обратен беше резултатът преди седмица. Какъв ще е утре, един Господ знае.
Във всички случаи отцепването на Шотландия от Великобритания би имало катастрофални последствия не само за Острова, а и за цяла Европа.

Противниците на Англия засега губят, но истината е утре.

Съкрошителен удар биха понесли британските лейбъристи. Те винаги са излъчвали премиер с решаващите гласове на шотландците, които предпочитат лявото пред дясното.

В момента в парламента в Лондон има един единствен шотландски консерватор. Според надарени с мрачен хумор в Шотландия има повече мечки панда. В зоопарка на столицата Единбург те са две. Без шотландските лейбъристи властта на торите в “остатъчна Великобритания” изглежда бетонирана – в Англия, Уелс и Северна Ирландия, които по традиция избират консерваторите.

Ако във врата на една политическа сила не диша опозиция, под заплаха е демокрацията. Това, че заради късното му включване в битката за запазването целостта на страната премиерът консерватор Дейвид Камерън може да си иде, не е фатално. Торите ще излъчат наследник. Но ако наистина те се бетонират, обявеният от него референдум през 2017 г. за излизане от ЕС ще се състои 100 процента. Това е сериозна заплаха за бъдещето на съюза.

По-страшното е, че при отцепване на Шотландия Великобритания ще загуби близо една трета от територията си и две трети от континенталния си шелф в Северно море, а населението й ще стане по-малко от това на Италия

Референдумът е за отцепване или не от Великобритания. Не се поставя въпросът за държавното управление – република или монархия. Отцепниците категорично не искат република, нито Елизабет Втора. На кого тогава ще бъде поверена короната?
Исторически погледнато, трябва да е от прокудената от англичаните династия Стюарт. Жив е един единствен наследник, който живее  в Мюнхен – херцог Франц фон Бавария (81 г.). Би следвало той да стане крал на Шотландия, но едва ли би поискал. Не само поради напредналата си възраст. Благородникът отдавна се смята за баварец не би облякъл  шотландска поличка, твърдят от обкръжението му. Може и да е шега.

Херцог Франц фон Бавария.

Далеч по-сериозната тема е какво би станало в Европа при “да” – отцепване на Шотландия от Великобритания. Има сериозни опасения, че ще се появи ефектът на доминото. Фламандски евродепутати вече са си украсили офисите в Брюксел и Страсбург с шотландски знамена, твърдят осведомени. Фламандска бирария вече произвежда бира с марката “Yes”. Холандскоговореща Фландрия отдавна има мераци да се отцепи от Белгия.

И не е само Фландрия. За самостоятелност се борят всички икономически силни региони, сега съставна част на европейски държави. В Испания това е Каталуня, в Италия – населението на Южен Тирол, където 60 на сто от населението говори немски език.

Ако богатите области на Белгия, Италия и Испания последват примера на шотландциге и наистина се отцепят, Брюксел, Рим и Мадрид няма да са в състояние да обслужват държавните си заеми, катастрофата ще е непредвидима, вещаят експерти.
Остава една единствена спирачка. Отцепи ли се Шотландия, да не й се позволи членство в Европейския съюз. Засега Лондон не говори за налагане на вето. Иначе новата държава ще трябва на общо основание да кандидатства за ЕС.

“Ако отцепването на Шотландия и приема й в ЕС станат факт, то на това ще се гледа като на положителен сигнал и ще последват нови разцепления”, предупреждава Янис Еманулидис от брюкселския “Европейски център за политика”.

Къкъв ще е резултатът от утрешния референдум, никой не знае. Ясно е едно - на карта е заложена не само съдбата на Великобритания, а и на цяла Европа.