Представители на министерствата на отбраната, финансите, икономиката и военното ръководство на българската армия заминават за САЩ за преговори за новите изтребители с американското правителство. Военният министър Красимир Каракачанов вече съобщи, че ще се преговаря в рамките на фиксираната от парламента цена, без да намалява способностите на самолетите, припомня БНР.

Първоначално България беше готова да даде близо 1.8 млрд. лв., но  с решение на парламента сумата беше увеличена. Според министър Каракачанов изборът трябва да отговаря на българските финансови възможности. И най-вече да има възможност за разсрочени плащания, за да не бъдат затруднено финансирането на останалите проекти за модернизация на армията. 

От министерството на отбраната се надяват в рамките на индустриалното сътрудничество да бъде изграден център за обучение на пилоти в новооткритото училище в Долна Митрополия.

Американският производител на F-16 вече изрази готовност да достави всички 8 самолета две години след подписването на договор. Министър Каракачанов смята, че договорът може да бъде подписан през юни или юли.