Визитата на Папа Франциск в България, за която писах и аз, бе посрещната “на нож” не само от Българската православна църква и бившите агенти на ДС, които я управляват. Срещу нея се обявиха и други хора, кой свързан с бившите, кой – с настоящите спецслужби. Но срещу това знаково и положително за страната посещение се надигнаха и “истинските”, “православни” “патриоти”. Попаднаха на коментар и на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков. Във Фейсбук той е публикувал статус, в който пише, наред със снимката на Папа Франциск (публикувана в профила на Борислав Цеков):

“Преди няколко седмици, в навечерието на посещението си в София, папа Франциск беше на визита в Южен Судан. Там, в присъщия си маниер, целуна краката на местните първенци. У нас не целуна ничии крака. Може би, защото става дума за някакви си българи, при това бели и европеидни, и даже – о, ужас! – масово не са си сменили пола. Изостанали балкански субекти. Виж, Судан заслужава цялото уважение на римския прелат.”

Не бях видял този статус на г-н Цеков (когото на практика не познавам; виждал съм го един-два пъти само), защото не следя какво пише в социалната мрежа, но го публикуваха под мой коментар във Фейсбук, в който пуснах статия от македонска медия за визитата на Папата в България и реакцията на БПЦ, но и на Македонската православна църква към него.

Още като видях препратката към статуса на г-н Цеков на стената ми, коментирах:

“Простащината и некомпетентността на този текст бият на очи като въшка на чело. Не знам защо го пускате, освен да допълня статията си за българските политици… [ ] Борислав Цеков много се е втренчил в действията на Папата, но кой знае защо не казва нищо за БПЦ-поповете: мият ли крака, целуват ли ги, снимат ли се с хората, обнадеждават ли ги или напротив – насъскват ги срещу ближния, плашат ги с със Сатаната и Ада, назидават ги, че умират, защото ходят на концерти на Мадона и т.н., и др.п .

Сигурно е случайно, че се е хванал за тази снимка, но никак не е случайно, че я тълкува тъкмо по този начин. Който, впрочем, говори много повече за самия Борислав Цеков, отколкото за Папата. (Това, че се обръща към него свойски и с малко “п” е подробност.)”

След това си направих труда да потърся в Интернет за какво става дума на тази снимка и установих, че случката няма нищо общо с интерпретацията на г-н Цеков (нещо очаквано, разбира се!):
Папата не е бил в Южен Судан, а е извършил един жест, който е крайно неприсъщ за неговия сан – целунал е краката на южносуданския президент Салва Киир и неговия бивш вице-президент Риек Машар, враждата между които е в основата на гражданската война в Южен Судан – конфликт, който трае вече години – от декември 2013 г. и в който са загинали около 380,000 човека!

Следователно текстът на г-н Цеков съдържа най-малко следните елементи:
– една лъжа (Папата не е бил в Южен Судан, срещата е във Ватикана);
– още една лъжа (Целуването на крака не е “присъщ маниер” за Папата);
– подвеждаща информация (Целува краката не просто на “местните първенци”);
– заблуждаваща информация (свързва желанието на Папата за мир в гражданска война, довела до 380,000 загинали с цвета на кожата на българите и др.п.);
– невежество (нарича главата на църквата “прелат” – термин, който се отнася до кардиналите, архиепископите, епископите и др. лица, заемащи високи длъжности в Римокатолическата църква).

Всеки би могъл да установи тези факти, както всеки може да се поинтересува какви още ги говори г-н Цеков по темата за посещението на Папата. Ето снимка от компютърния екран, която също говори много за господина:

 

 

Г-н Цеков не прави разлика между публична молитва и литургия, но това е по-малкият проблем. По-големият е, че той – уж защитникът на “истинските”, “източноправославните” християнски ценности, използва език, какъвто не се използва от смирените вярващи. Г-н Цеков влиза в ролята на съдник, който не само определя кой какъв е, но и разсъждава от висотата на човек, който явно “стъпва в православен храм не само по Великден и Рождество”. Интересно би било да се разбере в кой именно храм влиза г-н Цеков и какви проповеди чува, за да си създаде такова гневно мнение към ближните. И как този негов гняв, невъзпитан и грубиянски език, се отнасят към източноправославната вяра, която по принцип не е агресивна.

По-нататък г-н Цеков пуска на стената си препратка към изказването на пловдивския митрополит Николай по адрес на Папата, като изрично – и безкритично – цитира думите му:

“Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихриста, папата да го посрещне.” В коментар на стената си, под друга препратка към думите на дядо Николай, когато някой отбелязва, че самият Николай носи скъпи часовници, Борислав Цеков пише: “Ами защо да няма да “Ролекс”? Да ходи като клошар и да носи “Польот” ли? Да не би да е ощетил държавата или миряните?! Подарен му е! Откога е забранено да се дарява на архиереи?! И откъде накъде някой ще му държи сметка какъв часовник носи? Аман от завист и сиромахомилство.“

 

Ето някои коментари от Фейсбук, които ще Ви дадат идея за реакцията на подобни приказки:

Пламен Минчев: "Хората харесват папата не защото е ляв, а защото се държи естествено и човешки, защото не ламти за ролекси и луксозни лимузини, не се къпе в разкош, не мисли само за църковни имоти, защото не е долно комуняшко ченге и слуга на Кремъл! Поради същите причини той не е приятен на червените запъртъци, чиито кумири са доносниците на ДС и сътрудниците на КГБ начело с Гундяев, Червени запъртъци, които осмърдяват тези дни форуми и социални мрежи. Вонята на червена мърша е нетърпима, така че е крайно време тези нечистоплътни същества, да се прибират в клоаките, от които са изпълзели!".

Веселина Седларка: "Изборът никога не е бил по-лесен и по-ясен – митрополит Николай или папа Франциск. Не религиозния, за човешкия избор става дума. Има такива дни, в които някаква завеса се разкъсва и всичко се вижда оголено до нерв. Така чувствам днешния ден. (Веселина Седларска написа и статията “Човекът е мярката“)".

Мария Касимова-Моасе: "Не съм изненадана, че БПЦ не участва в общата молитва. Тя е органична в това си нежелание – нея не я интересува има ли мир, няма ли, папа ли е дошъл някакъв, не е ли, от другите религиозни общности присъединили ли са се до един, не са ли… Нея я интересува да е колкото е възможно по-далеч от хората, по-далеч от 21 век, по-далеч от политическата ситуация в света. Нейните параметри се измерват не в духовни постижения и нравствени категории, а в ролекси, скъпи коли и кьор софри. Тя рипа за аборт, защото вярва, че може да контролира една глава, особено пък, когато е женска. И когато става дума за народ, за общност, за човечество, интересът й рязко изчезва. БПЦ е заета да заклеймява, но не и да гради. Да забранява, но не и да разбира. Онези, които трябва да проповядват любов, отдавна проповядват омраза. Друго не могат."

Nedret Recep: "Най-нахалното от всички нахалства е да вземаш пари за кръщене. Едни хора съвсем по своя воля си довеждат детето в църква при отец да приеме още един член на общността и той иска пари за това. Всяка друга религия би се радвала на всеки нов доброволно регистриран. Папата дали взе пари, олио и и кърпи за първото причастие на 200 деца в Раковски? В другите религии има мисионери, които убеждават хората в принципите и разказват за религията, да ги привлекат, а тези вземат пари. (За протокола: агностик съм)".

Машината за фалшиви новини не спря по време на цялото посещение на Папата (макар че започна преди това, а и кой знае дали и кога ще свърши…), но също така се видя, че има достатъчно (и сред тях – и доста известни!) хора, които не се поколебаха да напишат истината и да се изправят срещу догматичните старци от Светия Синод, както и срещу техните последователи от политическата сцена.

Независимо от реакциите на черногледците (по дядо Наум), видя се, че българският народ не обръща внимание на опитите за очерняне на Папата, а напротив – търси в него образа на духовния водач такъв, какъвто трябва да бъде, а не такъв, какъвто се крие зад затъмнените стъкла на черните лимузини, в които се развозват митрополитите български. Народът не се хваща на евтините и човеконенавистните призиви на отделни хейтъри, защото разбира, че Папа Франциск е тъкмо онова, което някои от висшите духовници в източното православие не са: той е скромен, общува си с хората, показва истинска загриженост за онеправданите, не парадира със сана си и, може би най-важното: не насажда омраза и не обяснява на вярващите, че живеят неправилно.

Клуб Z публикува със съкращения коментара на Вени Марковски от неговия блог.